Smakfesternas smakfest!

w-SMAKFESTEN2023_234-utvald

 

Smakfesternas smakfest!

w-SMAKFESTEN2023_234-utvald

 

Smakfesternas smakfest!

Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket mer än bara mat. Vi träffade Elin Sandelius som ansvarar för det uppskattade eventet och ställde lite frågor inför årets Smakfest!

Hallå där, Elin. Du ansvarar än en gång för den härliga och populära Smakfesten i Näsviken under Östersjöfestivalen vecka 29. Vad är egentligen Smakfesten?
– Vi har samlat Sveriges bästa streetfood med smaker från världens alla hörn och har festivalens största sortiment av hantverksöl och vin från lokala importörer. Detta har vi samlat i en härlig foodcourt med havet som kuliss med massor av sittplatser i både tält och i det fria. Dessutom har vi en Saluhall fylld av lokala delikatesser från hela regionen. Gött häng vid havet för alla åldrar, helt enkelt.

w-Vy-med-Elin

Elin Sandelius, ansvarig för Smakfesten

Det är ju inte bara mat utan en hel del prat också?
– I Friends & Flavorstältet har vi vår stora scen med scenprogram från 12-18 varje dag med fantastiska Lisa Lemke, känd tv-kock och matinspiratör, som konferencier. På scenen blir det matinspiration med kändiskockar som tex Jessica Frej, vi ska utse årets Blekinges unga mästerkock, föreläsningar kring matsvinn, odling och mat i kristider. Dessutom får vi besök av Farah Abadi i ”Här är mitt kylskåp” och det blir också liveinspelning av Ölpodden – Sveriges största ölpodd.

smakfesten10

Robert Andersson, Lisa Lemke och Magnus Svensson testar öl

När man äter en massa god mat kanske man också behöver få in lite rörelse. Det har ni också tänkt på?
– Just det! Varje dag startar vi med utomhusträning med Natural training center 07:30 och sedan är det morgon yoga med Pure Yoga Sweden, Karlshamn. Superpopulärt och man behöver inte föranmäla.

Finns det några nyheter för året?
– Upplägget är ungefär detsamma men med nya spännande gäster. Onsdagen blir det Carlshamn Craft Beer & Wine festival. Sedan finns det möjlighet att delta i gratis workshop både torsdag och fredag där man bl.a. får göra eget örtsalt och lära sig syra tång.

Smakfesten är ju en samlingsplats för väldigt många lokala och småskaliga producenter…
– Ja, precis! I saluhallen kan man ju köpa med sig olika delikatesser hem. Ett perfekt sätt att ta med sig en liten bit av Blekinge hem.

Är det någon smak man absolut inte får missa under årets Smakfest?
– Halloumi från Abbes Mejeri, gräddglass från Björketorps gård och att passa på och prova nya rätter i våra handplockade foodtrucks. Flera av dem har vunnit priser för sina rätter.

Till sist, vad hoppas du mest på inför årets program?
– Att solen som vanligt ska hjälpa oss skapa Smakfestens unika stämning och att vi får lika många matglada besökare som tidigare år som kommer och hänger och umgås över en bit god mat och en öl och låter sig inspireras av nya mattrender och passionerade människor.

Tack Elin!

Här kan du läsa hela programmet för Smakfesten

(Alla fotografier: Cecilia Jägenmark)

Fler nyheter om

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...

  • Succé för Sommargatan!

    Nu har den anonyma och tråkiga parkeringen mellan Östra Piren och centrum i Karlshamn förvandlats till en levande sommargata och ...