Succé för Sommargatan!

sommargatan-karlshamnare

 

Succé för Sommargatan!

sommargatan-karlshamnare

 

Succé för Sommargatan!

Nu har den anonyma och tråkiga parkeringen mellan Östra Piren och centrum i Karlshamn förvandlats till en levande sommargata och en samlingsplats för flera foodtrucks. Området har fyllts med liv, skratt och sorl med kvällssolen som stämningshöjare.

Det var förra året som Karlshamns kommun började utveckla området som förbinder centrum med Östra Piren. Ett område som tidigare varit parkeringsplats på bästa läge som haft större potential. Tanken var att skapa en sommargata med restauranger och fik. Allt inramat av bänkar, blommor och lyktor som tänds framåt kvällen. Redan under pandemin fanns ett par restauranger på platsen men ingen helhet för området. Lagom till sommaren invigdes Sommargatan som omedelbart blivit en populär träffpunkt. Restaurangerna har öppet från förmiddag till sen kväll, oftast alla dagar i veckan. Är det blåst och regn finns infravärme och sköna filtar, och när kvällssolen ligger på ökar givetvis trycket. När vi gick ut på sommargatan, under Östersjöfestivalen, var det fullt på i stort sett varje restaurang. Vädret visade sig från sin bästa sida och personer i alla åldrar njöt av god mat, dryck och glass.

Carlmans, Sillavagnen, Astensmåla, Smash & Grab burger, glasskioskerna Gelato, Simon Skoog och Glasspråmen är de som valt att ha verksamhet på Sommargatan, och mellan tillagning av köttbullar och torsk säger Stefan Olsson, som driver Carlmans, att satsningen är fantastisk.

– Det är verkligen ett lyft för både området och hela Karlshamn. Stan har livats upp på ett helt annat sätt. Dels allt som händer i Vägga, och sen det som händer här. Här finns kvällssolen, så här blir man brun, skrattar Stefan.

Vägg i vägg finns Sillavagnen, som stått nere vid kajen i flera år som ensam restaurang. Nu har de fått konkurrens men tycker bara det är bra.

– Det känns jättebra, mycket folk varje dag. Detta har blivit en stor grej för Karlshamn. Att det blivit fler restauranger är toppen, det gynnar alla, säger Vassiliki som jobbar på Sillavagnen och snabb som en vessla serverar kalla öl, sill och plankstekar.

sommargatan-sillavagnen

Vassiliki som arbetar på Sillavagnen

Den varma sommarkvällen, med utsikt över vattnet och den lilla ön Kastellet, inbjuder till härliga möten. Turisterna Ingela och Sven kom från Malmö för att besöka Karlshamn lagom till Östersjöfestivalen.

– Vi har varit här ett par gånger innan. Det här är jättelyckat. Sen gillar vi Karlshamn överlag. Här finns fina hus och vacker utsikt mot havet, och så en härlig skärgård som vi inte har i Malmö.

sommargatan-turister

Ingela och Sven, turister från Malmö gillar Karlshamn av många anledningar.

Vid en annan restaurang hänger Karlshamnsborna Maria, Elna, Ulrika, Anna-Mia och Pernilla. De njuter av både sommargatan och festivalen och sammanfattar snabbt:

– Succé. Det är helt otroligt. Det här är ju ändå bara första året så kommer ju bli ännu bättre. Tänk att vi har det så här i Karlshamn hela tiden och inte bara under festivalen. Det ger en storstadskänsla. Vi har nog testat alla restauranger och tycker det är toppen!

sommargatan-karlshamnare

Karlshamnsborna Maria, Elna, Ulrika, Anna-Mia och Pernilla tycker Sommargatan är ett lyft för Karlshamn.

Och när solen går ner ökar volymen på sorlet och skratten, ett tydligt bevis på att satsningen är lyckad.

Fler nyheter om

  • Friends & Flavors i Ishuset

    I Väggahamnens gamla ishus har Friends & Flavors äntligen etablerat sig och den 22 juni är det premiär! Ishuset som stått oan ...

  • Smakfesternas smakfest!

    Vecka 29 återvänder den igen, Smakfesternas Smakfest i Näsviken. En matfestival mitt i Österjöfestivalsvimlet som är så mycket me ...

  • Vegetariskt gemyt på Mormors bakeri

    En gemensam kärlek till Blekinge och Sverige förde samman Paulina från Tjeckien och Sören från Danmark. Nu har de hittat både hem ...