Bredd och spets inom film

johanmikael2

 

Bredd och spets inom film

johanmikael2

 

Bredd och spets inom film

Den gemensamma passionen för film förde Johan Cederholm från Vinslöv och Mikael Berglund från Svängsta samman under åren på Campus Karlshamn. Direkt efter examen startade de framgångsrikt filmproduktionsbolaget Cinematik som nu är väl etablerade i Blekinge med omnejd och som gör allt från långfilm till reklamfilm.

– Vi var ganska eniga om att vi skulle starta eget efter utbildningens slut. Vi har nu kontor på Östra Piren och ser fram emot den nya miljö som successivt skapas här. Fler i rörelse och många kreativa företag nära inpå kommer definitivt gynna oss.

_

Mikael Berglund och Johan Cederholm bildar tillsammans filmbolaget Cinematik

Johan kommer från Vinslöv och läste elprogrammet med inriktning datorteknik på gymnasiet i Hässleholm men har sedan högstadiet varit mycket filmintresserad. Han valde mellan några utbildningar men bestämde sig för Medieteknikprogrammet på Campus Karlshamn. Men Karlshamn hade han aldrig ens besökt tidigare.

– Jag gillade läget, att det fanns mycket teknik och utrustning man fick tillgång till samt att man jobbade projektbaserat.

Första månaden pendlade han men redan efter en månad flyttade han in i en studentlägenhet på Fridhem. Campus Karlshamn har till skillnad från många andra högskoleorter bostadsgaranti!

– Det var trevligt på Fridhem, mycket studenter och bra sammanhållning och jag kom in snabbt i klassen.

Mikael kommer från Svängsta. Han började göra film redan i mellanstadiet både i skolan och hemma. Han läste sedan mediaprogrammet på John Bauer och fortsatte med film där.

– Jag gillade också programmering och grafisk formgivning så medieteknik blev en naturlig fortsättning för mig. Och eftersom jag kunde bo hemma sparade jag lite pengar, berättar Mikael.

– Mikael var en av de studenter som var duktig på allt och kunde välja fritt, fyller Johan i och ler.

– Ja, men det var Johan som fick in mig helhjärtat på filmspåret. Vi började göra projekt ihop under andra året och sen fortsatte det bara. Sista året försökte vi vrida allt till film och det var nog under den tiden vi märkte att vi funkar bra ihop och att vi ville samma sak, säger Mikael.

En fördel med utbildningen var att man fick en bred kunskap utan att förlora i spetskunskap. Via samarbeten med studenterna i de andra programmen kunde man få in både ljud- och spelkompetens och lära av varandra.

– Vi lärde känna väldigt många människor och började även göra mindre samarbeten med företag under studietiden.

Att det fanns ett stort teknikrum med professionella kameror, mikrofoner och annan inspelningsutrustning var både roligt och nyttigt.

– Vi kunde låna hem kameror under loven och jobba vidare med våra egna projekt och idéer. Vi var sugna på att lära oss grejer och experimentera och det suget kunde man ta vara på då.

Under tredje årets examensarbete gjorde Mikael och Johan novellfilmen Recúrrens tillsammans med två studenter som läste ljud.

– Det är nog det äldsta projektet som ligger på cinematik.se och vi arbetade med den hela sista terminen.

Det var även under sista året de på allvar började diskutera att starta företag ihop.

– Vi funderade på var jobben inom film fanns. Att starta eget kändes som vägen man skulle gå. I synnerhet om vi skulle vara kvar i Karlshamn, vilket vi båda ville. Så vi bara kastade oss ut. Vi hade ingen marknadsplan men vi hade en passion för film, berättar Mikael.

Direkt efter examen gick de sommarkursen Start-up camp. Fokus låg på att fundera över sin verksamhetsidé, få koll på marknaden och starta eget. Det första projektet de sedan gjorde efter utbildningen under namnet Cinematik var en musikvideo till ett band i Stockholm. Bandet utlyste en tävling om att skicka in en idé och Cinematiks idé ansågs vara bäst och vann.

– Vi fick dock inget betalt. Belöningen var att göra jobbet gratis och dessutom bekosta resan och uppehället i Stockholm själva, berättar de och skrattar.

2011 testade de att etablera sig i Malmö men ganska snabbt kom de på att merparten av uppdragen ändå kom från Blekinge. Så då flyttade de tillbaka till Karlshamn och huserade med inkubatorn BBI i Tullhuset ett tag. Där fick de coachning och hjälp inom både sälj och marknadsföring. Kort därefter skaffade de ett eget kontor på Östra Piren och där, med utsikt över kajen och fabriken och med en stor balkong finns de kvar än idag.

– Det är verkligen inte alltid en fördel att finnas i en större stad. Det var en ny marknad med nya nätverk. Det tar tid att etablera sig och konkurrensen är mycket hårdare.

2017 började arbetet med långfilmen Han hette Harald. Där ansvarade Cinematik för filmfoto, dokumentation bakom kulisserna, redigering, färgkorrigering samt digitala effekter. Filmen hade biopremiär 28 maj 2022. De uppskattar att det finns en mix av olika uppdrag. Efter en längre produktion är de ofta sugna på något helt annat, exempelvis en reklamfilm.

– Vi gör allt från förarbete, manus, filmning, ljud, ljussättning, regi, intervjuer när det behövs, effektarbete, undertexter och allt möjligt som hör till. Sen tillkommer ju sälj- och företagsdelarna. Båda kan göra allt men vi har våra respektive specialområden också, berättar Mikael.

– Vi jobbar inte så mycket med aktivt säljarbete men försöker synas så mycket som möjligt. Oftast är det kunden som kommer med en idé till oss och sen hjälper vi dem med den. 90% av projekten får vi på det sättet, berättar Johan.

Johan och Mikael berättar att det fortfarande är roligt och uppmuntrande att besöka högskolan på Campus Karlshamn. Flera av lärarna från deras tid arbetar fortfarande kvar där.

– Det är samma känsla som när man studerade där. Man är alltid välkommen in.

Johan gör egna projekt i den mån han hinner där han gör det mesta själv. Allt från manus, regi, skådespelare, filmning och klippning.

– Det är skönt ibland att göra sånt där man får bestämma allt själv och där det inte finns några andra krav än mina egna. Där man kan testa grejer man gått och funderat på som inte kostar massa pengar, eller tar en massa tid. Bara för att det är kul.

Vi träffas på Cinematiks kontor på Östra Piren. De har kajen precis utanför fönstret och fabriken som utsikt. På balkongen kan de fika och diskutera sina projekt.

De bor båda i stan och har gångavstånd till jobbet. De betonar att det är roligt med det nya bygget på Östra Piren och att de trivs i miljön som skapats där.

– Det är en kreativ miljö, nära till vattnet och det är lätt för kunderna att hitta hit. Alla vet var Östra Piren är nu. Det kommer bli gynnsamt för oss med mer folk i rörelse och fler kreativa företag nära inpå. Det blir lättare att ta möten och fånga upp spontana idéer. Och med planerna som finns för biografen kan man kanske köra visningar eller kolla filmerna i större format där. Det kommer blir bra!


Text & foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Carlsson gillar Karlshamn!

    Jesper Carlsson har sedan flytten till Karlshamn för tio år sedan blivit en uppskattad näringslivsprofil i staden. Med bilbransch ...

  • Paraply flyttar in!

    Under 2024 lanserar Paraply det redan framgångsrika konceptet ”The Pot” i Karlshamn på Östra Piren. Det blir en hybridarena i kon ...

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...