Fina hus på fina platser, helt enkelt!

w-pmb-par

 

Fina hus på fina platser, helt enkelt!

w-pmb-par

 

Fina hus på fina platser, helt enkelt!

Stadsbyggnadspriserna samlas på hög hos lokala byggbolaget PMB som med sina byggnader, ofta i samarbete med välkände arkitekten Thomas Sandell syns på allt fler platser i Södra Sverige. Eriksbergs entrébyggnad och spegelvillan Synvillan, det nya området på Vettekullahöjden och det kommande kvarteret vid Norreport är några exempel.

– Vi gillar att bygga fina hus på fina platser, helt enkelt. Och det finns många såna fina platser just här i Karlshamn, berättar Pär Mörnhed, vd för byggbolaget PMB.

Redan som 23-åring startade Pär Mörnhed enskild firma. Det var köksförsäljning som initialt ledde honom in i byggnadsbranschen och det tog inte lång tid förrän han erbjöd kunder totalentreprenad och började anställa. Från starten har de växt med 1-2 personer varje år och är nu 55 anställda på det nybyggda huvudkontoret i Stilleryd.

Från PM kök, blev det PM Hus & Bygg men sen menade en reklambyrå att alla goda ting är tre och så blev namnet till sist PMB (Pär Mörnhed Bygg). Nu är PMB ett välkänt byggbolag i Södra Sverige med flera ben att stå på som gör allt från klassiska rot-jobb till privatpersoner, till att planlägga och bygga hela bostadsområden, ofta i samarbete med välkände arkitekten Thomas Sandell.

– Vi gillar att bygga fina hus på fina platser, helt enkelt. Och det finns många såna fina platser just här i Karlshamn, berättar Pär Mörnhed.

w-pmb-huset

PMB's huvudkontor rymmer så mycket mer än bara kontor numera. Det har blivit en samlingsplats för flera företag och ett helt affärsnätverk.

PMB började i ett kontor på Drottninggatan, byggde sedan kontor på en industritomt i Asarum men växte ganska snart ur kontorskostymen även där. Fler medarbetare och behovet av både lagerutrymmen och produktionslokaler gjorde att blickarna riktades mot Stilleryd.

– När vi bestämt oss för att bygga kom Danny Carlsson från Blekinge Business Club och presenterade en idé som jag till slut inte kunde tacka nej till. Det var verkligen ett smart koncept.

  • Danny Karlsson

Bildspel: Danny Carlsson (Blekinge Business Club), padelbana, padellounge, gym, lounge utanför bastun.

Så förutom PMBs huvudkontor finns nu även en co-workingmiljö, tio kontor, flera fikarum, tre padelbanor, bubbelpool på taket, gym och bastu med tillhörande omklädningsrum och flera konferensrum som hyresgästerna och Blekinge Business Clubs affärsnätverk får tillgång till.

– Våra anställda får ju också tillgång till allt det där. Det har verkligen blivit bra och det blir ett helt annat nätverkande och socialt utbyte. Det är inte bara en arbetsplats nu, utan en mötesplats för många.

Träpanelen gömmer akustikplattor i padelhallen.

PMB består egentligen av tre bolagben. Ungefär 10 personer arbetar i PMB Byggservice, som gör mindre rotjobb men framförallt arbetar med försäkringsskador. Större jobb hamnar i PMB Entreprenad och för två år sedan startades också PMB Living där både arkitekt och säljare finns anställda och där man sysslar med nyproduktion av villor och hustillverkning.

De har också nyligen köpte ett bolag i Sölvesborg som tillverkar carportar, garage och fritidshus för att kunna utveckla verksamheten med att tillverka prefabricerade hus.

Att stå på flera ben är också ett sätt att jobba mer kostnadseffektivt, menar Pär, vilket gör att de kan hålla ett bra timpris till kunderna. 25 av 39 bilar är elbilar och på taket tänker de sätta solceller och på en tomt bredvid planeras för en solpark med en effekt på 1,1 megawatt.

– Vi vill bli självförsörjande på el. Då kan vi köra till kunden i Karlskrona utan att behöva ta 50 kr/milen i ersättning.

Ovan: PMB’s visningsrum för PMB Living.

I samband med bygget av Eriksbergs nya entrébyggnad lärde Pär känna den välkände arkitekten Thomas Sandell. Då hade de precis köpt tomtmark för tolv villor på Hästö i Karlskrona.

– När Thomas fick reda på det åkte han dit med sin hyrbil för att kolla av ren nyfikenhet och blev jätteinspirerad av blekingeekan. Ett samtal senare var han med på resan och det var där allt började. Första skissen hade han gjort på en flygplansservett, berättar Pär och skrattar och fortsätter:

– Vi älskar Thomas Sandell! Han är så enkel att ha att göra med. Vi har ett jättebra samarbete och han brinner verkligen för husskapande och blir lätt inspirerad av de platser han besöker. Nu har vi samarbetat på entrébyggnaden, Synvillan, Vettekullahöjden, Hästöprojektet, 24 parhus i Lund och sen står han också bakom hela Älgen-projektet. Alltså de husen som ska byggas på Drottninggatan vid Norreport. Några mindre projekt också och vi har massor på gång framöver.

Ovan: Thomas Sandell, Eriksbergs entrébyggnad, Synvillan, Vettekullahöjden, husen på Hästö och det kommande kvarteret Älgen på Norreport.

Senaste Stadsbyggnadspriset fick Pär och Thomas motta på Gilla Karlshamngalan den 1 april i år. Denna gång var det husen på Vettekullahöjden som premierades. Den planlagda marken köptes från kommunen under 2020 med möjlighet att bygga 38 villor. I dagsläget är 23 av tomterna med hus sålda och nu skissar man också på parhus som en möjlig utveckling av området.

– Nu har vi nominerats de sex senaste åren, vunnit fyra och kommit tvåa en gång, berättar Pär stolt.

Senaste Stadsbyggnadspriset mottogs på Gilla Karlshamngalan tillsammans med Thomas Sandell.

Stärnö Sjöstad som är en ny planerad ny stadsdel i ett före detta stenbrott precis vid havet i Karlshamn är ett av de projekt som Pär nämner som han tror allra mest på.

– Stärnö Sjöstad är världens coolaste projekt och jag tror det skulle komma till stånd fortare om Karlshamns kommun sålde marken och lät näringslivet driva det vidare. Industrimark i alla ära, den finns redan. Det vi behöver är bostäder i attraktiva lägen, säger Pär och fortsätter:

– Karlshamn har världens bästa produkt. Vi har en helt underbar skärgård och natur och det borde vi ta vara på mer när vi detaljplanerar i vår kommun. Och vi måste börja tänka utanför boxen så att fler stannar kvar och fler vill flytta hit.

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...