Jens: Vi måste tänka långsiktigt!

jenslisterö-webb

 

Jens: Vi måste tänka långsiktigt!

jenslisterö-webb

 

Jens: Vi måste tänka långsiktigt!

”Etapp 5 handlar inte om att befintliga företag ska flytta från de lokaler de har nu även om det kan bli en följd för att de lockas av läget eller behöver plats för expansion. Det handlar om att få nya företag att etablera sig här och att NetPort som innovationsmiljö ska växa. Det är fullt på piren nu och det saknas lokaler. Klustret och motorn som NetPort är måste få mera bränsle och bränslet är små nya företag inom tjänstesektorn som drar nytta miljön som skapats där.”

Jens Listerö är vd för Länsförsäkringar i Blekinge sedan 2016 som har sitt huvudkontor i Karlshamn. När han talar om sitt uppdrag för Länsförsäkringar så handlar det inte bara om bank- och försäkringsfrågor utan också om att utveckla Blekinge långsiktigt och stort.
– Länsförsäkringar Blekinge har  hela sin marknad här i länet och ingen annanstans. Det är först när länet växer som vi kan växa. Vi ägs av hälften av alla blekingar. Ungefär hälften av alla Karlshamnsbor är kunder hos oss. Då är det ju viktigt att vi investerar i Blekinge så att vi får det länet att växa. Det är vår framtida marknad, betonar han och fortsätter:
– Att engagera oss i utvecklingsfrågor är ett sätt för oss att vara en motor här. Vi stöttar kulturevenemang och idrottsevenemang och vi har även ett eget utvecklingsbolag. Vi jobbar på många fronter. 

Jens kommer ursprungligen från Åhus och har försökt hålla sig nära havet i alla de boenden han haft. Nyligen flyttade han tillsammans med frun Maria och de två barnen Nils-Julle, 6 år och Truls-Jeppe, 4 år till Hörvik efter fyra år i Karlshamn.
– Min fru Maria kommer från Hörvik och när vi byggde om vår sommarstuga vid havet till permanentbostad flyttade vi dit. Jag har alltid bott nära havet och Blekinges långa kuststräcka har verkligen potential att erbjuda den möjligheten till fler. Min fru arbetar fem meter från mig på motsatt sida gatan på SE-banken. Vi får pendla lite grann men vi kommer närmare havet.  

Att han flyttat från kommunen betyder inte att han inte gillar Karlshamn. 
– Jag har mina smultronställen. Jag älskar miljön kring Näsviken även om ankorna där är de mest kräsna jag stött på. Nytorpet har också en speciell känsla. När jag bodde här var vi ett litet gäng som bastade där en gång i veckan. Sen är mat- och restaurangutbudet är fantastiskt!

 Jens bubblar med idéer på andra förändringar som han tror skulle vara positiva för Karlshamn och för trivseln här.
– Väggahamnen skulle kunna utvecklas mycket mer och knytas ihop med staden. En gångbro över till Kastellet hade också medfört stort värde. Det hade blivit som en förlängning av strandpromenaden. 

Han menar att Karlshamns läge vid havet är perfekt och han brinner för frågan om havsnära bostäder för flera i Blekinge. Han tycker att Karlshamn är ”lagom i underkant”.
– Ja, staden kan växa mer utan att för den delen tappa sin charm. Utbudet skulle också bli bättre på ett naturligt sätt om vi blir fler invånare. 

Vad gäller satsningen på Stärnö Sjöstad är han mycket entusiastisk. 
– Det är svårt att inte bli sugen när man ser de planer och förslag som tagits. Läget vid havet är det fina men man borde kunna utveckla det läget ännu mer. Den här unika möjligheten är det bara Karlshamn i hela landet som har. Vi måste ta den. Man tänker ofta att det är kopplingen till staden som är det viktiga men den nya stadsdelen har också potential att bli en egen enhet med egna restauranger och företag. 

Vad gäller expansionen på NetPort Science Park betonar han dess vikt för Karlshamns utveckling och framtid.
– Etapp 5 handlar inte om att befintliga företag ska flytta från de lokaler de har nu även om det kan bli en följd för att de lockas av läget eller behöver plats för expansion. Det handlar om att få nya företag att etablera sig här och att NetPort som innovationsmiljö ska växa. Det är fullt på piren nu och det saknas lokaler. Klustret och motorn som NetPort är måste få mera bränsle och det bränslet är små nya företag inom tjänstesektorn som drar nytta av den miljön. Det är också viktigt att Blekinge Tekniska Högskola får finnas på fler orter. Högskolan är en annan motor som behövs för utveckling.
Det är de nya företagen man vill nå ut till. Kanske de som inte ens finns än som bara ligger och pyr. Etablerar de sig här kan Karlshamn växa på riktigt men då måste vi bädda för den möjligheten. Vi behöver nya företag som kan bli stora här, säger han och betonar:
– Det är inte bara i storstäderna som stora, nya och innovativa bolag kan skapas. Det går att göra i Karlshamn och i Blekinge också. 

Om bygget inte blir av kommer följderna bli negativa, menar han.
– NetPort Science Park är fullt nu. Befintliga bolag kanske klarar sig en tid men om de behöver växa finns ju alltid risken att de flyttar till en plats som tillåter det. Och flyttar huvudkontoren härifrån förlorar kommunen skatteintäkter och vi våra kunder. 

Långsiktighet är ett ord som ofta kommer upp under intervjun.
– Vi måste tänka långsiktigt i allt vi gör och man får inte glömma bort att det är företagen som genererar skatteintäkterna som behövs för att kunna göra andra viktiga satsningar i en kommun. Det blir skevt att bara se till den initiala kostnaden och missa intäktssidan som satsningen möjliggör, avslutar Jens Listerö. 

Text: Anna Deutgen
Foto: Privat

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...