Luminans blev Draknästets vinnare!

draknäste-fotomyandersson

 

Luminans blev Draknästets vinnare!

draknäste-fotomyandersson

 

Luminans blev Draknästets vinnare!

Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösningar och sin ”flygfärdiga” idé tog de också hem segern i Draknästet på Lokstallarna förra veckan där elever fick pitcha företagsidéer inför en näringlivsjury.
– Vårt mål är att vi före terminens slut ska ha kapital nog att starta ett aktiebolag, berättar Malte Robert, Hampus Mollgård och Sebastian Yxell som läser andra året på Tekniska programmet.

Under en rast träffar vi Malte Robert, Hampus Mollgård och Sebastian Yxell som läser andra året på tekniska programmet på Väggagymnasiet. Malte och Hampus har hängt ihop och delat intresset för teknik sedan första klass och Sebastian hittade sitt intresse för några år sedan. När den valbara kursen Entreprenörskap och företagande startade gick de samman och startade UF-företaget Luminans.
– Malte och jag läser inriktning information och mediateknik med mer programmering och Sebastian design och produktutveckling. Det blev ganska naturligt att vi parade ihop oss eftersom vi har olika inriktningar. Två tekniska nördar och en produktutvecklare, berättar Hampus och skrattar.

De är eniga om att teknik är ett framtidsinriktat område och att de kommer vara eftertraktade på arbetsmarknaden sen.
– Utbildningen är bra eftersom vi verkligen får träffa alla möjliga företagare här, berättar Malte. Det finns väldigt många konsultbolag som kan vara framtida arbetsplatser för oss.

w-luminans3

Malte Robert, Hampus Mollgård och Sebastian Yxell från Luminans UF

Inspirationen till namnet Luminans kommer engelskans illuminate som betyder lysa upp.

Idéen kom från Sebastian. En dag när han scrollade runt på internet snubblade han över en flygbild på New York.
– Jag tänkte. Det där kan man 3D-printa! Men vi ska inte göra ställen som alla andra gör utan mera lokala närliggande platser, berättar Sebastian.
– Ja, vi började med att modellera Karlshamn men den första vi 3D-printade tavlan var faktiskt Ronneby, fyller Hampus i. Och där testade vi också att sälja produkten på en marknad. Inte så dumt eftersom vi fick omedelbar respons och feedback från kunderna och besökarna.

w-luminans4

3D-tavla föreställande Karlshamn centrum ut mot Östra Piren

Tavlorna de skrivit ut och hade med sig till marknaden var 15×21 cm och kom från Maltes egna 3D-skrivare. En feedback de fick var att man önskade tavlor i större format. En tid senare fick de också en beställning på tavla som skulle kräva en skrivare som kunde klara 1×1 meter. Eftersom en ny skrivare i det formatet skulle kosta hundratals tusen kronor fick de plocka fram uppfinnarjocke!
– Då kom vi på tanken att vi kan bygga en egen skrivare. Och det gör vi nu! Att bygga produktionsskrivaren innehåller mycket mer teknik och kunskap och det gillar vi ju, berättar Hampus.

Med hjälp av delar från en begagnade skrivare har de redan kommit en bra bit på väg. Drivrutiner, chip, motorer och strömförsörjning återvinns från den och den skrivbara ytan skalas upp med bland annat aluminiumprofiler från en känd teknikaffär.
– Den sista delen vi behöver ska komma om några dagar. När alla delar finns ska skrivaren kalibreras och testas och skrivarens alla axlar måste samarbeta med varandra, berättar Malte entusiastiskt.

w-luminans1

Från Östra Piren in mot staden

Några planer på att skala upp och skicka produktionen utomlands om beställningarna ökar finns inte. Tvärtom. De vill fortsätta använda begagnade skrivare, köpa dem på mängd och producera lokalt!
– Industriella skrivare är dyra. Eller så köper du en för 1000 kr som funkar nästan lika bra men som behöver kalibrereras lite grann. Vi kan ta in 20 billiga skrivare istället och de kan i princip jobba dygnet runt. Det är ju passiv tid för oss eftersom skrivarna jobbar på själva under lång tid.

Vann Draknästet med ”flygfärdig idé!”

draknäste-fotomyandersson2

Sebastian Yxell, Sofie Andersson, Hampus Mollgård, Marcus Thengius, Malte Robert och Jesper Carlsson (Foto: My Andersson)

Under förra veckan hålls företagseventet Draknästet i Lokstallarna. Luminans UF var där tillsammans med flera andra UF-företag för att pitcha sina idéer inför drakarna. Efter den fyra minuter långa presentationen fick de frågor, råd och tips både gällande pitchen och företagets idé. Luminans fick träffa Sofie Andersson från Schvung, Marcus Thengius från Circom och Jesper Carlsson från Biobasbil och tog hem vinsten i sin grupp.
– De sa att vi hade en ”flygfärdig affärsidé” och att vi har många projekt igång som är bra både ur ett hållbarhets- och ekonomiperspektiv. Förutom äran var priset 1000 kr.

En av drakarna var Sofie Andersson från företaget Schvung.
De är ett ”tight team” som använder sina resurser och kompetenser på ett smart och effektivt sätt. Deras produkt är nytänkande i sig men tack vare att de har ”örat mot rälsen” så drivs de också av att utveckla själva tekniken – allt för att möta kundernas önskemål. De är verkligen inspirerande, sa hon efter presentationen.

Luminans vilar inte på hanen. Nu smider de planer inför framtiden med ny energi.
– Efter lovet satte vi oss ner och gick igenom vad vi tjänat så här långt. Vill vi kan vi ta det lugnt resten av året eller satsa allt och hoppas på att det blir mer. Alternativet är rätt självklart. Man måste testa för att få nya erfarenheter så vi kör. Vi vill starta AB före kursens slut!

Fler nyheter om

  • Välkommen på Afterwork!

    Välkommen på Afterwork med Gilla Karlshamn & The Pot! Mingel & härliga möten Plockmat från Italii Livemusik på gula "ber ...

  • ”Därför Karlshamn” på Näringslivsveckan!

    Näringslivsenheten bjuder i mitten av oktober än en gång in till en maxad näringslivsvecka där man samlar företagare, entreprenör ...

  • Carlsson gillar Karlshamn

    Jesper Carlsson har sedan flytten till Karlshamn för tio år sedan blivit en uppskattad näringslivsprofil i staden. Med bilbransch ...