Nu fylls piren!

flygbild-pirenbygget-1

 

Nu fylls piren!

flygbild-pirenbygget-1

 

Nu fylls piren!

Uppdaterad artikel! Ett år kvar till invigning av Östra Pirens nya etapp och nu 60 procent av lokalerna uthyrda. Och fler hyresgäster är på gång! En mängd företag som ska hyra allt från ett mindre rum till ett helt våningsplan ser alla fram emot att kliva in i de nya lokalerna med den fantastiska utsikten. En ny stadsdel där både företag kan växa och människor kan mötas.

– Visst har det varit en berg-och-dalbana med bygget men nu har vi ett hus och vi ser resultatet i form av hyreskontrakt och många förfrågningar, säger Magnus Persson, VD på Karlshamnsfastigheter.
– Vi jobbar framåt och sedan ett halvår tillbaka väldigt fokuserat. Bygget marknadsför sig själv, säger Mia Holmberg som är marknadschef.

Östra Piren från ovan

Mia Holmberg började som marknadschef i oktober och då började man också arbeta fram det säljmaterial som blev klart under våren 2022. Sedan dess har Karlshamnsfastigheter tagit kommando över bygget med full öppenhet och transparens.

– Projektet har svängt och det är mer positivitet nu, vilket också förenklar arbetet. Det är öppet och ärligt och det uppskattas, förklarar Mia.

Mia Holmberg, marknadschef och Magnus Persson, VD, på Karlshamnsfastigheter.

Den totala uthyrningsbara ytan för Etapp 5 är 5300 m2. Då är inte själva konsertsalen och dess foajé inräknad eftersom den kommer kunna bokas och hyras av många. Nu har Karlshamnsfastigheter skrivit avtal för 3300 m2 av ytan. Den allra första hyresgästen var Biograf Metropol och bland de största är familjen Holgerssons restaurang och skyrbar samt Sparbanken i Karlshamn. Där mellan återfinns både större och mindre hyresgäster.

– Sparbanken stod vid vägskälet att behöva göra en större kostsam renovering i sina befintliga lokaler men såg det som mer fördelaktigt att expandera till piren. De tänker hyra hela plan 2 på 1700 m2. Det känns verkligen fantastiskt att få en sån stor hyresgäst men det är just blandningen mellan de stora företagen och de små som skapar en dynamisk mötesplats. Du ska kunna hyra själv med möjligheten att kunna växa på sikt men du ska också kunna vara stor och får plats med alla dina medarbetare och ändå kunna växa. Vi är lyhörda och kan göra anpassningar. Vi har delat av större rum för att skapa mindre rum för att det också ska bli lättare att hyra ut, berättar Magnus och fortsätter:

– Vi för även diskussioner med befintliga hyresgäster som börjar känna sig trångbodda och vill växa. Och eftersom det inte finns mer plats i det befintliga ligger ju nya etappen närmast till hands.

Hela 900 m2 finns med i offererade och skarpa avtalsförslag och bland dem förs diskussioner och förhandlingar om ytor, hyresnivåer och eventuella ombyggnationer.

Karlshamnsfastigheter ser det som att man bygger en ny stadsdel som skapar mervärde för både invånare, besökare och hyresgäster. Utöver de avtal som redan offentliggjorts har en frisörsalong skrivit avtal för 138 m2 och man närmar sig i diskussioner med hyresgäster för restaurang och skybar på totalt 400 m2.

– Man ska kunna vara här av flera anledningar och vi jobbar hårt med mervärdet för Östra Piren. Om vi får hit ett gym kan hyresgästerna träna på morgonen eller lunchen, eller varför inte ta ett dopp vid bryggan. Du kan jobba med din laptop när du får håret fixat på salongen eller boka in en massage. Restaurangen, en skybar, konsertsalen och biografen gör också att det blir en mötesplats på kvällstid. Det blir en plats för alla, berättar Mia.

De som skrivit avtal är väldigt positiva, utåtriktade och stolta, berättar Magnus.

– När medarbetarna varit på visningar är de väldigt förväntansfulla inför möjligheten att arbeta här. Och arbetsgivarna ser det ofta som ett sätt att bli attraktiv och hjälpa till i kompetensförsörjningen.

Tomas Forsberg och Peter Johansson som driver biografverksamhet både i Ronneby och i Karlshamn.

Tomas Forsberg och Peter Johansson från Bio Metropol var det allra första företaget som skrev avtal på Östra Piren. Och det långt före det ens fanns ett hus! Lagom till Bio Metropols 100-årsjubileum flyttar de in i sina nya lokaler. Nu har de planer på att skapa två biografer i världsklass, både ljud- och bildmässigt. Den nya biografen i Karlshamn skall förutom bio utgöra en resurs för högskolan och näringslivet och det finns planer på att integrera studion för att bland annat mixa Atmosljud där.

– Vi kommer att ha möjlighet att köra två filmer parallellt och även lite smalare filmer. Vi kommer också kunna använda salongerna för företagsevent, vilket är något som efterfrågas. Man kan se sin senaste reklamfilm eller ha en filmkväll med medarbetarna och bjuda på popcorn, berättar Thomas entusiastiskt.

Medarbetarna på SEB är förväntansfulla inför flytten.

Lisa Mattsson, kontorschef på SEB menar att deras bransch genomgått stora förändringar under senare år med nästan uteslutande bokade eller digitala möten och att stora samlingslokaler med tomma bankvalv blivit överflödiga.

– SEB flyttar till Östra piren för att möta framtiden. Vi vill skapa förutsättningar för proaktiv rådgivning till våra kunder i en fantastisk miljö samt vara en attraktiv arbetsgivare i Blekinge, säger hon.

Anders Gribbe, THoSE

Teknikkonsultföretaget THoSE med huvudkontor i Karlshamn har lite drygt 100 konsulter utspridda på fem orter.

– Östra Piren är en bra plats med ett fantastiskt läge att fortsätta växa på, säger Anders Gribbe, grundare.

Zakarias Bergstrand från Mood World

Företaget MoodWorld intar en större yta på plan 4 med utsikt över havet och kallbadhuset.

– Det ska vara lätt att starta, utveckla och etablera företag i Karlshamn. Etapp 5 blir en symbol för företagsutveckling, etableringar och ett centrum för näringslivet och dess utveckling. Vi på Mood World ser det som en given dynamisk miljö för oss och satsningen är i linje med vad Karlshamn behöver. Det är här det händer, nu och i framtiden, säger Zakarias Bergstrand från Mood World.

Sparbanken i Karlshamn gick nyligen ut med avsiktsförklaringen att hyra hela plan 2 på 1700 m2 med planerad inflytt under januari 2024. Men de behåller även sitt gamla kontor på Drottninggatan för kundtjänst, kontanta affärer och obokade möten.

– Sparbanken i Karlshamn ska vara en stark partner som hjälper företag, organisationer och människor att utvecklas och blomstra. Nysatsningen på Östra Piren ger oss nya möjligheter att få närmare relationer med våra kunder, i en fantastisk miljö precis vid havet. Vi ser mycket fram emot att välkomna både gamla och nya kunder till vårt nya bankkontor. Genom att expandera till nya lokaler på Östra Piren rustar vi banken för framtiden och får bättre möjligheter att hjälpa våra kunder. På Östra Piren får vi chansen att själva utforma det nya kontoret för att möta behoven hos såväl kunder som medarbetare säger Per Richardsson, vd och Viveca Olvegård, vice-vd.

Martin Celion

Det fristående värdepappersbolaget Circle Capital AB expanderar, nyanställer och satsar på nya lokaler i Karlshamn. Med en hisnande utsikt över havet från nya kontoret, som har glas från golv till tak, kommer Martin Celion med kollega att husera på plan 3.

–  Vi på Circle Capital har sedan tidigare ett mindre kontor på Piren. Atmosfären här med alla människor i rörelse tillsammans med alla intressanta innovativa bolag var anledningen till att vi ville etablera oss just här. Efter att Karlshamnsfastigheter AB bjudit på en rundtur var det ett lätt beslut att flytta över i den nya byggnaden. Fastigheten är otroligt läcker inuti! Med broar och ljusgårdar som släpper in ljus blir miljön magisk, för att inte tala om utsikten… Kontoret vi flyttar in i har 2 egna mötesrum som med tanke på vår verksamhet gör att vi framtidssäkrar även för kommande rekryteringar. Vi ser mycket fram emot flytten!”

Även Rabadang har gjort besök med sina medarbetare i de nya lokalerna.

Kommunikationsbyrån Rabadang ser stora möjligheter med flytten till Etapp 5.

– Alla på Rabadang längtar till att flytta in i de fantastiska lokalerna. Flytten till Piren kommer att ge oss många positiva effekter i framtiden. Stort tack till Karlshamnsfastigheter för ett kanonbra jobb, säger Mikael Svensson.

Ninna Edvardsson och Robin Edvardsson på Go Happi

Även Ninna Edvardsson och Robin Edvardsson på reklam- och kommunikationsbyrån Go Happi har haft hemmet som arbetsplats och letat efter nya kreativa lokaler ett bra tag.

– Vi tänkte direkt WOW när vi klev in innanför dörrarna och blev sålda på en gång. Att denna plats finns i Karlshamn, det ska vi alla vara stolta över. För oss är Östra Piren den perfekta platsen för vår fortsatta företagsresa. Våra kunder kommer att trivas och vi med, säger Ninna.

Johan Holgersson från Best Western Karlshamn

Sedan artikeln skrevs har det även blivit klart att familjen Holgersson, som driver Best Western Hotell Karlshamn Spa & Relax flyttar in och driver restaurangen i bottenplan och skybaren 14 meter högst upp.
– Blekinges första och enda skybar, utsikten och placeringen är perfekt, säger Johan Holgersson från Best Western.

Alexandra Lindgren och Saga-Sofie Björngreen Mattsson.

Det är även klart att de redan etablerade frisörerna Saga-Sofie Björngreen Mattsson och Alexandra Lindgren öppnar salong Pirgatan i skräddarsydda lokaler på Östra Piren.
– Salongen blir ett nytt salongskoncept där kreativitet, drömmar och kvalitet står i fokus. På Östra Piren befinner vi oss i händelsernas centrum tillsammans med andra växande företag. Med detta läge och utsikt över Karlshamns hamninlopp vill vi erbjuda kvalitet, tid för avkoppling och en helt ny upplevelse i ditt frisörbesök. Hit välkomnar vi nya som befintliga kunder för en avkopplande stund, hälsar Alexandra & Saga-Sofie.

Även företaget Midcon med huvudkontor i Karlskrona, har också tecknat avtal om att flytta sitt Karlshamnskontor till de nya lokalerna på Östra piren. Företaget är partner till små och medelstora företag inom it-infrastrukturtjänster, dokumenthantering och mötesteknik och har verksamhet även i Växjö, Kalmar, Jönköping och Linköping.
– Satsningen på Östra Piren ger Midcon nya möjligheter att utveckla verksamheten. Det är en helt fantastisk plats, precis vid havet. Lokalerna kommer att inbjuda till kreativa och spännande samtal med både befintliga och nya kunder, berättade Andreas Paulsson, som är vd för Midcon för tidningen Sydöstran.

Inflytt i lokalerna är beräknad till februari 2024

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...