Peter: En otroligt spännande framtid

petermattisson-selfie-webb

 

Peter: En otroligt spännande framtid

petermattisson-selfie-webb

 

Peter: En otroligt spännande framtid

Hej Peter Mattisson! Du är ju VD och koncernchef för CIMON (med huvudkontor på NetPort Science Park), men hur kom det sig att du blev en entreprenör från början?
– Egentligen hade jag tänkt att bli musiker med saxofon och tvärflöjt som huvudinstrument, eller konstnär med fokus på olje- och akvarellmålning. Av olika anledningar blev det inte så utan en ingenjörsinriktning kom emellan. Men drivkraften i skapande har för min del istället fått utlopp i att forma och bygga innovationer och bolag. Jag har världens roligaste kreativa jobb och musik som stort fritidsintresse.

Vad var dina första jobb?
– Jag hade förmånen att få jobba mina första 4 år på Mörrums Bruk, först på el-sidan och fick därefter vara med i utvecklingen av ett nytt Lab- och informationssystem. Mörrums Bruk var en fantastiskt bra och lärorik arbetsplats. Efter Mörrums Bruks-tiden fick jag chansen att vara med i tidig fas i introduktionen av Apples persondatorer. Sett i backspegeln revolutionerade vi genom persondatorernas intåg bransch efter bransch. Jag blev under de här åren garanterat starkt präglad av Steve Jobs sätt att tankemässigt utmana vad som egentligen går att göra.

Vilket var det första företaget du startade?
– Det var Avalon Innovation och som idag har närmare 200 anställda.

Du och Per-Anders Johansson som är ordförande i CIMON är ju ett känt radarpar men hur lärde ni känna varandra?
– Det var faktiskt förre kommundirektören Bengt Mattsson som för drygt 20 år sedan “parade ihop” oss. Han sa att jag vet inte hur det är möjligt att ni som bägge är entreprenörer i High Tech sektorn och internationellt verksamma från Karlshamn inte känner varandra, men se till att gör det!  Bengt hade helt rätt i det och sedan dess har vi jobbat tillsammans och kompletterar varandra oerhört bra!

Hur många bolag har ni byggt upp tillsammans?
– Det är säkert ett 15-tal vid det här laget. Men vi är bara i början på en spännande resa.

Vad menar du med det?
– Vår affärsidé är att utmana gamla tekniker och sanningar med målsättningen att skapa nya banbrytande innovationer och bolag. För att lyckas med det handlar det om att bygga en miljö där kreativitet, innovationsförmåga och affärsmannaskap frodas och växer. En kul parallell med Karlshamnskoppling är när man ser hur Max Martin och Johan Schuster byggt upp sin framgångsrika musikskaparmiljö genom erfarna “mentorer” som Max och där Johan runt dem samlat unga hungriga låtkreatörer de kallar Wolf Cousins, slås jag hur likt det är vi har format CIMON.  Förutom mig och Per-Anders har vi ett superdrivet gäng med t ex Atle, Helene, Alexander, Oliver, m fl. Skall man fortsätta liknelsen så har då Oliver Lundgren motsvarande roll som Johan Schuster och förutom eget skapande fångar upp de yngre talangerna med megapotential. Kraften i CIMON blir därför starkare år för år.

Du har ett stort samhällsengagemang för Karlshamn och Blekinge. Hur kommer det sig?
– Jag tror på att ge tillbaka av sin tid och engagemang för staden och regionen man kommer ifrån eller verkar i. Små städer och regioner får inget av sig självt, skall det hända något måste många bidra. Men å andra sidan är det också tjusningen, tillsammans kan vi uträtta storverk!

Vi vet ju att du är en varm förespråkare för Etapp 5 och Stärnö Sjöstad, varför?
– Karlshamn har en enorm potential i denna kombination. Jag tror inte alla ännu insett att det är en unik möjlighet i Sverige vi har här.  Jag helt säker på att vi bara på något år har fyllt upp med nya bolag och anställda och fått mängder med nya invånare i staden. Bägge ställena direkt intill havet ett stenkast emellan och i Sveriges sydligast belägna skärgårdsstad. Och intill Skandinaviens största storstadsregion. Det är straffspark. Men vi har också ett stort ansvar att skapa möjligheter för kommande generationer vilket vi verkligen gör här.

Många ställer frågor om ekonomin, hur ser du på det?
– Redan efter ett antal år går fastighetsinvesteringen med plus har vi ju sett. Men den riktigt stora vinsten är ju att vi kommer att få en mycket stor skatteintäkt i kommunen genom att så många nya invånare kommer bo och betala kommunalskatt här. Jag tror vi pratar om många hundra miljoner kronor in till Karlshamn över tiden. Pengar jag hoppas kan användas till  tex fler idrottsanläggningar eller till Musikskolan som jag vurmar lite extra för.

Till sist, vad tror du om Karlshamns framtid?
– Karlshamn har en otroligt spännande framtid där det händer jättemånga positiva saker. Nya invånare kommer söka sig hit och därigenom göra det enklare för företag att expandera och som ringar på vattnet får vi fler växande företag runt omkring.

Fler nyheter om

  • Drömprojektet Saltsjöbaden!

    JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...

  • Blekinges första skybar har öppnat!

    Östra Piren som redan nu har restauranger, eventvåningar, kontor, konsertsalar, biografer, konferensrum och mycket mer har nu fåt ...

  • Campingkungen i Kollevik

    Kolleviks campingby är ett semesterparadis som varje år lockar tiotusentals gäster som får upp ögonen för Karlshamn och starkt bi ...