Pias ärtor vill rädda världen!

Kampanj-utvald-PiaPåBärta

 

Pias ärtor vill rädda världen!

Kampanj-utvald-PiaPåBärta

 

Pias ärtor vill rädda världen!

Det räckte inte att bara vara klimatsmart. Hon ville också vara planetnyttig!
Det började som ett experiment hemma i Pia Qvarnströms kök i Stockholm. Tack vare ett utvecklingsbidrag från Vinnova och produktionsmöjligheterna på Västra kajen har Pias produkt Bärta utvecklats till en unik Karlshamnsbaserad matinnovation. Nu står svenska matbutiker i kö för att få sälja hennes veganska bitar och burgare.
– Maten är det viktigaste valet vi kan göra. Det påverkar både planeten, vår hälsa och djuren. Det är min drivkraft.

Pia växte upp i Karlshamn. Först på uppe på höjden i Nya stan och senare på pensionat Oskar nära havet. Efter några år på estetiska programmet på Väggaskolan utbildade hon sig till rytmikpedagog på musikhögskolan i Malmö och fick sen arbete som musiklärare, projektledare och producent. Efter 9 år i Malmö gick flyttlasset till Stockholm där hon jobbade på Kulturens bildningsverksamhet och ansvarade för kompetensutveckling och ledarutbildningar.
– Jag har alltid haft ett stort miljöintresse och jag hade ett driv att börja jobba med något som hade större påverkan på jorden. Alltså mer positiv påverkan än bara att vara neutralt. Sen har jag alltid intresserat mig mycket för mat, varit vegetarian sen jag var liten och successivt även blivit vegan. Så jag började experimentera hemma i mitt kök med fermenterade matsorter, berättar Pia.

Fermentering är en slags bearbetning av livsmedel med hjälp av mikroorganismer som jästsvampar, mögelsvampar eller bakterier. Vin, kaffe, oster och filmjölk är andra exempel på fermenterade livsmedel som vi använder dagligen.

Efter den första produktutvecklingen hemma i köket bestämde sig Pia för att testa produkterna i en foodtruck.
– Jag fick en kulinarisk uppenbarelse, helt enkelt. Det var alldeles för gott att inte ta vidare Så jag sa upp mig från mitt jobb som musiklärare och projektledare och startade eget.

Den konceptmat hon serverade i sin foodtruck fick ett bra mottagande och hade en intresserad och väldigt påläst målgrupp. Maten var extremt hantverksavancerad och dyr i produktion vilket gjorde det nästan omöjligt att göra någon vinst. Erfarenheten skulle dock visa sig viktig i framtiden.
– Jag gjorde allt från scratch i min lägenhet på tredje våningen utan hiss, berättar Pia. Sen bar jag det upp och ner för trapporna och ut i bilen och iväg. Sen tillbaka med disken på kvällen. Det var otroligt slitsamt och inte särskilt hållbart i längden, konstaterar hon.

2016 fick hon tipset att söka utvecklingsmedel från Vinnova för produktutveckling. Hon fick bidraget och kunde på allvar börja experimentera vidare. Det fanns fortfarande många frågetecken att reda ut. Skulle hon bli producent eller sälja konceptet och bli ett varumärke, kunde det växlas upp i större skala, var skulle det produceras och var skulle hon hitta pengarna?
– Arbetet pågick i ett halvår. Utifrån dessa idéer och resultat började jag 2017 sälja till restauranger i liten skala och levererade produkten med cykel, berättar Pia.

På Livsmedelsföretagarnas stora årsträff fick Pia tips att ta kontakt med Marc Ljungström från företaget Maseco i Karlshamn. Hon sökte en bra produktionslokal och Marc äger flera av husen på Västra kajen i den miljö som blivit lite av ett nav för växtbaserad livsmedelsproduktion. Mark är dessutom uppfinnare och företaget Maseco jobbar med rostfria livsmedelsanläggningar. I samband med ett födelsedagsbesök i hemmastaden Karlshamn fick hon göra ett studiebesök och erbjöds sedan att etablera sig där.
– Vi gjorde en del skisser och beredde plats efter de behov jag hade. Efter ett år kunde jag flytta in i lokalerna och samtidigt flyttade jag hem till Karlshamn. Här fanns allt jag behövde för att komma vidare med min idé!

Detta resulterade i att Bärta skapades, en världsunik kombination av groddning och fermentering med stor potential.
– Det är fortfarande en småskalig produktion där allting görs för hand. Kvalitetsmässigt kan den bli hur stor som helst men utmaningen är att vår process inte används någon annanstans i världen. Den är svår att producera i stor skala, berättar Pia.

Linda Gustafsson är en av mathantverkarna i Bärta-köket.

Nu produceras Bärta i ett storkök för hantverksproduktion. Dessutom finns tillgång till lastbrygga och truck och ett system med vakt som meddelar när någon kommer på besök.
– Jag tänker ofta på vilken tur jag haft. Här finns en hyresvärd som vet hur man bygger livsmedelslokaler som uppfyller standard. Hyran här på området kommer inte i närheten av vad en motsvarande anläggning skulle kostat i Stockholm. Där hade jag dessutom fått köra minst 40 minuter för att ta mig till lokalen. Dessutom är kontaktvägarna korta så att du snabbt kan komma i kontakt med andra som håller på med liknande saker. Jag upplever att vi har ett bra företagsklimat, berättar Pia.

Pia berättar stolt att produkten inte har några sidoflöden. Man separerar inte de olika delarna på ärtan utan all ärta används till Bärta. Ärtan tillhör gruppen baljväxter och har en naturligt hög proteinhalt, hög fiberhalt, låg fetthalt och är rik på både omättade fettsyror och mikronäringsämnen. Dessutom har råvaran väldigt låg klimatpåverkan och ingen konstgödsel tillförs i ekologisk produktion. Att odla ärtor är ett naturligt sätt att kväveberika jorden vilket också ger bättre skörd av annat.
– Den är groddad, vilket innebär att ärtan aktiverats och börjat gro. Därefter fermenteras den vilket betyder att mikroorganismerna i svampen bryter ner det svårsmälta i fullkornet och gör produkten mer snäll mot magen.

Team Bärta! Från vänster till höger: Anders Sandström, Jörgen Fagerström, Pia Qvarnström, Mathilde Thorstensen, Linda Gustafsson och Juri Vinterfall.

Bärta säljs i ca 35 butiker just nu och ökar stadigt trots att väldigt lite tid läggs på införsäljning och reklam. Ofta är det butikerna själva som kontaktar Pia.
I Karlshamn hittar man Bärta på Stora Coop och ICA Maxi i Karlshamn och även restaurang Rustik har börjat servera rätter med Bärta.

Pia gillar möjligheterna som livet i Karlshamn ger även om hon saknar sina vänner som bor kvar i Stockholm. Hon uppskattar naturen och kulturlivet, tränar yoga på fritiden och hinner inte så mycket mer men konstaterar:
– Man får så mycket på köpet när man flyttar till en mindre stad. Det är egentligen helt vansinnigt att tänka på hur mycket tid som försvinner i restid om man bor i Stockholm. Det kan ta en timme att ta sig till en kompis eller hämta sina barn på förskolan. Sen finns det också orimliga krav på att du ska ha det perfekta livet och lägga mycket tid på träning. Och det är väldigt dyrt att bo där. Bensinkostnaden för att bo utanför den lilla staden kommer inte i närheten av vad det kostar att bo i Stockholm. Här får du så mycket mer tid i livet och dessutom mindre stress. Jag lever gott här.

Text & Foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Mindre yta men större sammanhang för SEB

    Från 460 till 55 m2! SEB var ett av de första företagen som bestämde sig för att hyra kontor i nya huset på Östra Piren för fyra ...

  • Luminans blev Draknästets vinnare!

    Med passion för ny teknik och en gnutta uppfinnarjocke skapar Luminans UF bland annat 3D-printade stadstavlor. Med smarta lösning ...

  • Salt Studio har öppnat!

    Saga-Sofie Mattsson och Alexandra Lindgren hade länge drömt om att gör något eget. Efter en visning, några möten, en entusiastisk ...