Själ och hjärta ledord för Yvonne

yonne-torget

 

Själ och hjärta ledord för Yvonne

yonne-torget

 

Själ och hjärta ledord för Yvonne

När Yvonne Forssells egen son föddes med en grav cp-skada fick hon ganska snart erfarenhet av personlig assistans i hemmet. Detta ledde så småningom till att hon startade företaget Fixa Assistans som vuxit organiskt genom åren. Idag hjälper de 23 kunder och är 120 anställda. Den 2 april 2022 utsågs hon till Årets Företagare Karlshamn!

– Jag blev superglad när vi vann förstås! Extra glad eftersom vi är ett tjänsteföretag som jobbar med människor och mjuka värden. Själ och hjärta!

Yvonne Forssell, grundare och VD för Fixa Assistans. Bredvid henne en bild på sonen Tim.

1994 föddes Yvonnes son Tim med en grav cp-skada. Två år senare föddes även en dotter. Eftersom Yvonnes man reste mycket i sitt arbete blev situationen ganska snart ohållbar och de insåg att de behövde hjälp med omsorgen och sökte därför assistans till Tim. Under åren testade de både kommunal och privat omsorg men till slut bestämde Yvonne för att skapa en egen lösning.

– Jag är en driven människa och började läsa alla lagar, regler och paragrafer och tog reda på vilka rättigheter vi hade. Så 2001 föddes Fixa Assistans. Våra första brukare var min son Tim och en annan tjej.

Samtidigt började hon engagera sig handikappolitiskt i olika föreningar och organisationer.

–  Jag träffade mycket folk den vägen och företaget växte utan att jag egentligen tänkte på det. Vi fick flera kunder och flera förfrågningar eftersom folk hört talas om oss och sagt att vi var bra. Nu är vi 23 brukare och 120 anställda!

För elva år sedan insåg hon också att hon inte kunde fortsätta driva företaget hemifrån. Hon hittade en lägenhet högst upp i ett hus med utsikt över torget och flyttade in där.

– Vi är 3,2 tjänster som sitter här och administrerar allt. Jag jobbar mest övergripande men är samtidigt väldigt mycket i verksamheten. Alla vi tre som jobbar heltid har egen erfarenhet av att leva med assistans vilket är värdefullt när vi möter olika handläggare. Det är unikt och ingen kan slå oss på fingrarna där, berättar Yvonne stolt.

Yvonne på kontorsbalkongen med utsikt över torget

Arbetet handlar såklart mycket om personal och bemanning men kan också vara att någon behöver hjälp med nyansökan eller en omprövning av assistanstimmar man beviljats.

– Det har också blivit svårare och därför behöver vi tyvärr lägga en hel del tid på att överklaga beslut, ibland hela vägen upp till kammarrätten. Men det är alltid en stor glädje när vi lyckas hjälpa våra brukare att få den assistans de behöver.

Yvonne berättar att de är väldigt noggranna vid rekrytering och bemanning. Det får ta lite tid för det är så viktigt att de får in rätt personer med en kemi som passar kunden.

– Mår brukaren bra så mår assistenterna bra och mår assistenten bra mår brukaren bra. Det är ett samspel som måste fungera, betonar Yvonne.

Till skillnad från många andra företag vill Fixa assistans inte nödvändigtvis växa mer. Det är viktigt att de har ett ansikte på varje person de har och hålla hög kvalitet.

–  Vi har satt en maxgräns på 25-27 brukare men ligger något under just nu. Vi vill också snabbt kunna åka ut när det behövs och vara ett stöd i verksamheten. Det ska vara familjärt med själ och hjärta i allt vi gör. Därför ska vi inte vara för många.

Yvonne och Fixa assistans utsågs till Årets Företagare Karlshamn på årets Gilla Karlshamngala. Gratulationerna och reaktionerna har varit många sedan dess. Många har också uttryckt glädje kring att det äntligen var en kvinna som vann.

– Bara att bli nominerad är ett stort erkännande för mig. Det har inte funnits i min värld eftersom vi jobbat mycket i det tysta. När de ringde och berättade blev jag glatt överraskad! Sen blev jag superglad när vi vann förstås!  Även om jag som person inte är bekväm med att gå upp på en scen så tog jag emot priset med stor glädje. Extra mycket eftersom vi är ett tjänsteföretag som jobbar med människor och mjuka värden.

Den stora finalen äger rum först i höst men före det är det regionfinal den 2 juni. Yvonne vågar inte tänka för mycket på hur det kan tänkas gå där.

– Jag tar det som det kommer men det är klart att man vill vinna!


Text & foto: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Anki är en eldsjäl för Karlshamn

    Mitt i hjärtat av Karlshamn ligger Lundins bokhandel som funnits sedan 1831. Bokhandeln är en uppskattad oas av kunskap, gemenskap ...

  • Ny ordförande i Gilla Karlshamn!

    Gilla Karlshamn ideell förening höll den 16 maj sin årsstämma och föreningen valde både ny styrelseordförande och en ny ledamot. ...

  • Glädje på näringslivsgalan!

    Gilla Karlshamns näringslivsgala bjöd på glädje, musik, vinnare och mingel när nio priser delades ut! Programledare och artist ...