Jennie: Tänk att man kan få ha det så bra!
Närheten till familjen är en gåva som inte har ett pris, säger mångsysslaren Jennie Everman Thuresson som precis före coronautbrottet flyttade hem till Karlshamn och tog sin stora familj med sig.
– Tänk att man kan få ha det så bra! Att ha farmor, mormor och morfar runt husknuten är fantastiskt. Våra barn har alltid haft en väldigt fin relation med familjen i Karlshamn, men det är fint att också dela vardagen med dem. Det gör att relationerna växer och blir djupare.
Jennie Everman Thuresson är tillbaka i Karlshamn med sin stora familj efter 20 år i Stockholm. Tillsammans med maken Benjamin Thuresson, ursprungligen från Jämshög har hon fem barn (Sigge 13 år, Aron 11 år, Svante 4 år, Mille 2 år och Måns 11 månader)
– Den stora familjen var inte planerad men så himla välkommen, skrattar hon.
Hon växte upp i norra Prästslätten i ett bostadsområde med mycket barn och kompisar nära inpå. Jennie berättar att hon känner sig lyckligt lottad som fick växa upp i en trygg och härlig miljö med väldigt närvarande föräldrar.
Redan efter första året på gymnasiet åkte hon iväg ett år till USA som utbytesstudent. Hon tog studenten från en High School i den amerikanska södern, och återvände sedan hem till Karlshamn för att ta studenten hemma i Karlshamn på Väggaskolan, precis som hon lovat sina föräldrar.
– Att jag lämnade Karlshamn där någon gång efter gymnasiet handlade om att jag ville ut och se mig om i världen, lära mig språk och förstå andra kulturer och människor. Jag ville hela tiden uppleva och förstå mer.
En bakande folkhälsovetare
Jennie har sedan dess bott på flera ställen, pluggat franska utomlands, varit tillbaka i USA ett par gånger och kring millenieskiftet flyttade hon till Stockholm. Kärleken Benjamin hade hon träffat på Nöjesbåten i Karlshamn. Efter flera års arbete på bank kände hon att det var dags för något nytt igen. Därför utbildade hon sig till folkhälsovetare. Sedan 10 år tillbaka arbetar hon med hållbar utveckling och kopplingen till människors hälsa i egna företaget Hållbarhetskonsulten. Hon arbetar tillsammans med stora och små företag med föreläsningar, utbildning och coaching inom hållbart medarbetarskap och hållbar livsstil.
– Jag tänker mig att om människor har rätt förutsättningar att må så bra som möjligt så kommer också planeten må lite bättre. Hållbara och friska medarbetare vinner alla på, berättar hon.
2016 fick hon frågan om att vara med på tv-inspelningar en gång i veckan och stå för catering till alla medverkande. Hon tackade ja och bjöd på allt från hälsosamma juicer till bakelser och surdegsbröd till tv-inspelningsfolket som mest var vana vid lingongrova och lätt och lagom. Konceptet blev en succé! Hon levererade till både reklamfilmsinspelningar, stora galor och tv-program som Hellenius hörna och Parlamentet.
– Jag har alltid bakat mycket och har mycket kreativitet i fingrarna som måste få komma ut. Jag fick fria händer att bygga upp mina egna små världar av mat och bakverk och det blev väldigt uppskattat, berättar Jennie.
Frågan om att medverka i tv-programmet Hela Sverige bakar som ett brev på posten och 2017 deltog hon som en av 12 deltagare. Sedan dess har bakningen faktiskt tagit över som huvudverksamhet i hennes företag.
Familjen & friheten
Hela idén med att lämna Stockholm handlade mycket om frihet. Frihet att kunna bo i den typ av bostad man drömmer om, att kunna fortsätta jobba med det man vill, och kanske dessutom kunna jobba så mycket eller lite man vill. Och självklart att vardagen ska vara så bra som möjligt för hela familjen.
– Vad händer med friheten om vi köper på oss något jättedyrt boende som i sin tur gör att vi måste jobba väldigt mycket för att kunna ha råd? Vad händer med ens kreativitet och vad händer med familjen? Benjamin och jag har en pakt där vi lovat varandra att man ska få göra det man tycker är kul. Det måste vara värt det om man ska jobba mycket och vara ifrån sina barn och sin familj i perioder.
Senast bodde familjen med fyra barn i en 3,5:a på 95 m2 i Kungsholmen i Stockholm.
– Vi gjorde vad vi kunde för att öka bostadsytan efter våra förutsättningar och behov. Bland annat köpte vi lägenheten ovanför för att kunna bygga uppåt. Vi kollade vi runt i perioder på både andra lägenheter i stan och hus utanför centrum men hittade inget bättre än lägenheten vi redan hade. Den låg dessutom nära både park och förskola.
Benjamin är tv-producent, regissör och manusförfattare. Just nu jobbar han i Malmö men annars mest i Stockholm. Trots att tv-världens nav är i Stockholm och att Jennies basverksamhet också var där var de helt eniga i att flytta till Karlshamn efter 20 år.
– Den avgörande knuffen kom sommaren 2019 när vi insåg att det ska komma ett femte barn. Vi insåg att vi akut behöver ett större boende och att vi kan få mycket hus för pengarna i Karlshamn om vi sålde vår bostadsrätt i Stockholm. Om vi ändå skulle flytta ut från Stockholms innerstad och börja pendla in till stan så ansåg vi att vi lika gärna kan bo här och pendla härifrån. Och så blev det!
När de flyttade till Karlshamn hade coronapandemin ännu inte börjat. Minstingen Måns föddes den 24 februari i Karlskrona och de hade flyttat ner till huset på Erik Dahlbergsvägen i december. Huset är byggt 1920 med 250 kvadrat boyta och150 kvadrat inredd källare samt en egen liten trädgård som de nu fixar till. Där finns gott om plats för både familjen och för all kreativitet.
– Vi kom med ett flyttlass anpassat efter våra dåvarande 95 kvadrat. Som tur är älskar jag loppis och auktioner så huset har fyllts upp efterhand. Både jag och Benjamin är ganska hands on och kan förverkliga många av våra drömmar i det här huset.
En gåva som inte har ett pris
Närheten till familjen är en gåva som inte har ett pris, berättar hon.
– Tänk att man kan få ha det så bra! Att ha farmor, mormor och morfar runt husknuten är fantastiskt. Det krävde ju en helt annan planering när vi bodde där uppe. Med familjen nära finns det en helt annan backup. Min mamma kan ju komma och ta vår minste när jag behöver jobba. Våra barn har alltid haft en väldigt fin relation med familjen i Karlshamn, men det är fint att dela vardagen också. Det gör att relationerna växer och blir djupare.
Jennie berättar att de tror stenhårt på den här flytten men det betyder inte att man ibland har en saknad av det som varit. På sätt och vis hade familjen ännu inte fått uppleva ett normalt Karlshamnsliv eftersom flytten gjordes bara kort före coronautbrottet och det är en konstig till för alla.
– De planer vi hade på att kunna resa mer, åka till Köpenhamn när vi vill, åka till Stockholm och hälsa på kompisar har fortfarande inte gått att genomföra. Och vi ser ju så mycket fram emot att etablera oss i Karlshamn och lära känna människor här. Vi går alla och väntar på bättre tider.StandUp blev StandBy
Både Benjamin och Jennie är mångsidiga entreprenörer och har många planer kring det de vill göra i Karlshamn.
– Vi gjorde ett tappert försök att arrangera Standup Karlshamn med bland annat Johan Glans och Henrik Nyblom i höstas. Vi planerade för flera tillfällen och det sålde ut direkt, men tyvärr stoppade corona-restriktionerna den satsningen. Men Standup Karlshamn är bara på stand-by och inväntar bättre tider för att fortsätta att etablera en stand up-scen i Karlshamn. Det finns ett otroligt rikt kulturliv här och vi ser mängder av möjligheter för oss att vara en del i att fortsätta utveckla det! Nu får vi bara sitta lugnt i båten och avvakta pandemin.
Ser Karlshamn med andra ögon
Jennie menar att när man kommer tillbaka efter så lång tid ser man Karlshamn med andra ögon. Hon kan nästan bli lite upprörd över att de som bor här nu inte fattar hur underbart fint det är. Här är tre saker hon uppskattar lite extra med Karlshamn.
- Det finns så himla mycket fina hus, dörrar och fönster här. Och jag älskar havet. Jag har tillbringat många somrar ute i Kofsa där mina föräldrar hade ett lantställe. Nu bor mina föräldrar där året om och även mina barn får möjlighet att skapa minnen där.
- Området jag bor i nu och ner mot Rosengården är jag av nostalgiska skäl också väldigt förtjust i. Min mamma och hennes syskon gick på Bodetorpskolan. Min mormor hade sex barn och hon gick här med sina små barn såsom jag gör nu. Det är väldigt fint för mig att tänka på det.
- Min farmor bodde i fastigheten där Alice Tegners sockerbagare hade sitt bageri på Kungsgatan. Därifrån har jag också många fina minnen.
Tips till andra hemlängtare
– Våga göra det! Vi har funderat och vänt och vridit på alla argument för både det ena och det andra. Man kan inte tänka sig fram till den perfekta lösningen för ens liv. Man måste våga bestämma sig och testa! Man får testa, man får ångra sig och man får testa igen. Man får göra precis som man vill.
Text: Anna Deutgen
Foto: Privata bilder samt från Jennies blogg/Hela Sverige Bakar
Fler nyheter om Hemvändare
- Hemvändare
Hej! Jag heter Julia och är en 29-årig inflyttad Stockholmare som bor i ett rosa hus i Karlshamn med min man Olle och våra barn E ...
- Hemvändare
Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...
- Barn & Familj
Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...