Malin Eriksson: Tillbaka till Tärnö!

Malin-1

 

Malin Eriksson: Tillbaka till Tärnö!

Malin-1

 

Malin Eriksson: Tillbaka till Tärnö!

Malin Eriksson är tillbaka i Karlshamn igen efter 21 år i Halmstad och Stockholm. Möjligheten att få utveckla skärgårdsön Tärnö tillsammans med pappa Peter fick henne att ta steget och nu har hon och sambon Mattias Heribertsson flyttat in i drömhuset i Vettekulla. Tillsammans skapar de ett nytt besöksmål!

– Om man frågat mig före pandemin om jag skulle flytta tillbaka till Karlshamn hade svaret nog varit nej. Men man kan ändra sig. Pandemin har nog fått många att landa och se vad man har och vad som är viktigt. Att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Pandemin har visat vägen till ett mer hållbart liv.

Malin Eriksson

Malin Eriksson växte upp både i stan och ute på landet. Främst bodde hon hos sin pappa på en bondgård i Norra Hoka med grisar, katter och hästar men hon fick också leva stadsliv med mamma och syskonen inne i stan. Barndomssomrarna spenderades ute på Tärnö där hennes farfar Frank Svensson arbetade som lantbrevbärare och delade ut post i skärgården.

– Det var inte bara posten utan också pensionen. Han sprang runt med en stor skinnväska med tidningarna och en extra liten väska med alla pensionspengar, berättar Malin.

Familjens hus på Tärnö köptes på 90-talet av samma familj som byggde det år 1834. Mannen de köpte huset av var då 96 år och det var hans farfar som byggt det.

– Det är väldigt mycket bevarat i huset. Säljaren hade lovat sin far, som lovat sin far, som lovat sin far att han skulle behålla ett av rummen som det var ursprungligen. Vi har gjort samma sak och det är som att komma in i en tidskapsel.

Via Österslättskolan gick Malin vidare till ekonomiprogrammet på Väggaskolan. När en kompis började tala om att åka till USA och så bestämde sig Malin för att göra samma sak. Där började suget att se världen utanför Karlshamn. Hon bodde hos ett äldre par utanför Portland, Oregon som var 75- och 80 år gamla och fick genom dem också en amerikansk familj.

– De tog in mig eftersom de själva var svenskättlingar men de hade aldrig lyckats resa till Sverige. Helt fantastiska människor som tyvärr inte lever längre men jag har fortfarande kontakt med deras barn. Deras barnbarnsbarn hälsade på här för någon sommar sen.

Som många andra ungdomar från Karlshamn jobbade hon ett tag i produktionen på Karlshamns mejeri. Direkt efter studierna på Väggaskolan blev hon till och med tillsvidareanställd. När funderingar om vidareutbildning började gro tog Malin tjänstledigt för att studera till civilekonom med marknadsföring som inriktning i Halmstad och där blev hon kvar i tolv år.

– Vi var en stor klan från Karlshamn som flyttat till Halmstad för studier. Det här gänget håller fortfarande ihop och är nu ekonomer, utvecklingsingenjörer, VD:ar med mera.

Från Karlshamn till Halmstad

Direkt efter studierna startade hon tillsammans med en annan tjej från Karlshamn sitt första bolag och utvecklade olika produkter man kunde sätta reklam på.

– Vi tog bland annat fram ett slags strandtält så man kunde få skugga på stranden samtidigt som företagen fick en bra reklamplats.

Efter det blev hon headhuntad till ett finansbolag där hon arbetade som ekonomisk rådgivare. Destination Halmstad blev hennes sista arbetsplats i Halmstad.

– Det var det kommunala destinationsföretaget då. Jag blev projektanställd som sponsringsansvarig och var med och anordnade världens största havskappsegling Tall Ship Race det året Halmstad var målhamn 2011. Målsättningen var 3-400 000 besökare under fyra dagar och vi lyckades med råge!

Efter Halmstad gick flyttlasset mot Stockholm. Via kontakter hon fått under Tall Ship Race blev hon headhuntad än en gång för att arbeta med en digital bokföringsbyrå. Nio år blev Malin kvar i Stockholm.

Malin och pappa Peter

Entreprenörskap i blodet

Malin berättar att hon är uppvuxen bland egenföretagare och att det funnits en stor entreprenörsanda hela livet. Hon har jobbat väldigt mycket ihop med sin pappa Peter och skött bokföringen i hans bolag ända sedan studietiden.

– Vi har alltid varit tajta och jobbat ihop även om jag under resans gång haft andra jobb på andra orter.

För sex år sedan gick Malin in som delägare i en av Peters bolag. Familjeföretaget i sin tur tecknade avtal med ett Halmstadbolag. Då kom Malin in i en helt ny bransch, byggbranschen! Man hade då just infört ett lagkrav på personalliggare bland byggnadsentreprenörer som ett sätt att förebygga svartarbete.

– Marknaden efterfrågade ett system för det och vi utvecklade lösningar.

På byggsidan är hon kvar än idag även om hon köptes ut från Halmstadbolaget.

– Slanten jag fick för utköpet använde jag för att starta företaget Grindslanten, ett företag som hyr ut passersystem, grindar och annat till byggbranschen. Det är min lilla baby! Jag jobbar bland annat med Stockholms stad. Och så har jag utvecklat en unik varselväst som jag fått certifierad. Västen är gjord i ett material som andas och så är den dubbelknäppt så den även funkar för gravida.

Pandemiplaner

Sommaren 2020 var Malin hemma i Karlshamn i flera veckor. Där på bryggan mitt under pågående pandemi började Malin och Peter prata om kommunens eventuella planer att sälja fastigheterna på Tärnö. De spånande idéer om att kanske dra igång konferensverksamheten igen och göra något tillsammans igen. Peter jobbade mycket ute på Tärnö med konferenser mellan åren 2000-2010.

– Han har välkomnat mycket internationella gäster till ön, bland annat Ikeas och Mercedes Benz styrelser.

Med tiden blev planerna mer konkreta både gällande kommunens vilja att sälja och vad Malin och Peter kunde göra på ön. Ungefär samtidigt flyttade Malin ihop med sin sambo Mattias Heribertsson och de letade efter hus i Stockholm.

– Priserna i Stockholm är ju verkligen på en annan nivå så min sambo kom med idén att det kanske vore bättre att skaffa ett boende närmare Tärnö. Men samtidigt ha kvar lägenheten i Vasastan. Ingen av oss var egentligen bundna till en plats med våra arbeten.

Julen 2020 kollade Malin och Mattias på sitt första hus i Karlshamn som inte kändes ”hundra” men strax därpå hittade de faktiskt drömhuset.

– Via pappas kontakter hittade vi huset vi bor i nu. Så vi släpper Stockholm helt och blir riktiga Karlshamnsbor. Vi gick från en lägenhet på 45 kvadrat till ett hus på 173 kvadrat med 7 rum och kök! Vi kommer kunna ha varsitt kontor och vi har 500 meter till vår båtplats när vi ska ut till Tärnö. Vi känner verkligen att vi är hemma nu.

Malin och sambon Mattias Heribertsson

Malin sambo Mattias är i grunden sjökapten som även utbildat sig till skeppsbyggare. Han har arbetat inom många olika marina arbeten och utbildar bland annat militära enheter ute i världen i att köra snabb båt. År 2022 kommer det också krävas certifikat för att köra vattenskoter vilket Mattias också kommer kunna hålla utbildningar i.

– Han passar verkligen in i vårt koncept med sitt bolag och kan hålla i sjötransporter, kanotuthyrning, utbildningar och sjötaxi, säger Malin och ler och fortsätter:

– Hållbarhet är viktigt för oss och vår önskan är att man också väljer att ta sig hit på ett miljövänligt sätt, exempelvis genom att paddla eller segla. Min sambo tänker etablera sin verksamhet i Karlshamn så att vi kan koppla ihop både Tärnö, Eriksberg och Tjärö. Vi vill samarbeta och skapa olika paketlösningar där vi är en del av koncept som kompletterar varandra. För oss är det viktigt att behålla det småskaliga.

Malin har tillbringat alla sina somrar på Tärnö i större eller mindre utsträckning.

– Jag har haft en fantastisk uppväxt här i Karlshamn. Och nu drar min pappa och jag det här Tärnöprojektet vidare som ett gemensamt projekt i samarbete med min sambos bolag. Pappa är ju bara 20 år äldre än mig och har många pigga år kvar, säger Malin.

– Jag har rest mycket i mitt liv men pandemin satte verkligen fingret på hur mycket som finns att upptäcka i Sverige. Och inte i bara i Sverige utan i vårt fantastiska Blekinge. Tack vare pandemin så landade jag i Karlshamn igen och är så taggad på vad vi kan göra på världens finaste skärgårdsö Tärnö.

Malin och Peter vill bygga upp en unik och hållbar destination som gör skärgården levande utan att det är på bekostnad av naturen.

– Tärnö är en liten ö och vi vill behålla det pittoreska. Kvalitet framför kvantitet. I dagsläget finns ca 25 bäddar och vi räknar med att skapa dubbelt så många men inte mer än så.

Framtidsplaner

Ett koncept de redan är igång med är Glamping. Glamping är camping i stora canvastält med en touch av lyx. Det finns ingen el, inget rinnande vatten och ingen vattentoalett men det är riktiga sängar och maten levereras till tälten.
– Man somnar och vaknar till havets brus mitt i den vackra naturen, berättar Malin.

De vill också satsa på en sjökrog i den gamla lärarbostaden. Idag är det två lägenheter som hyrs ut men i höst vill man börja bygga om och skapa en restaurang med ca 50 sittplatser.

– Det blir ett bra komplement till det andra vi gör. Vi vill också bygga en egen rök för att kunna röka fisk, odla våra egna grönsaker på ön och komplettera med produkter från producenter och gårdar runtom i Blekinge.

Bygdegården som idag inte är i bruk ska bli vandrarhem på nedervåningen och på övervåningen ska det bli en lokal för fest, bröllop eller yoga retreats. På vinterhalvåret finns planer på att man ska kunna hyra kontorsplats där med höj- och sänkbara skrivbord.

– Ett företag kan ta med hela sitt team och köra team- och idéutveckling här. På det sättet kan vi också förlänga säsongen och ha personal anställda året runt. Vi vill utveckla Tärnö tillsammans med andra.

– I höst får vi fiber ute på öarna och bara det öppnar ju upp för spännande möjligheter att kunna jobba och driva verksamhet här året runt. Det är inte många kommuner som satsat på fiber ute i skärgården, kan jag säga. Där är Karlshamn verkligen i framkant, säger Malin.

Det finns också planer på historiska vandringar på ön, kulturhistoriska turer ute i skärgården och intima små musikkonserter.
Här kan du läsa mer om framtidsplanerna för Destination Tärnö.

Karlshamn är upcoming!

Malin pratar varmt om hemmastaden och tror helhjärtat på att Karlshamn är upcoming som plats.

– Jag har varit nere några veckor varje sommar men fått distans till Karlshamn för övrigt under åren och märker en himla förändring. Vilka företag det finns här! Jag har känt mig väldigt välkommen. Alla kontakter jag haft med både kommunen och näringslivet har varit så tillmötesgående. Det verkar finnas en enorm sammanhållning och Karlshamn läge är ju helt oslagbart, säger Malin och fortsätter:

– Om man frågat mig före pandemin om jag skulle flytta tillbaka till Karlshamn hade svaret varit nej. Man kan ändra sig. Pandemin har nog fått många att landa och se vad man har och vad som är viktigt. Att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Pandemin har visat vägen till ett mer hållbart liv, avslutar Malin.

Malin och Mattias


Text: Anna Deutgen
Bilder: Malin Eriksson, Destination Tärnö

Fler nyheter om