Magnus: Från Shanghai till Karlshamn!
Magnus Åkesson är tillbaka i Karlshamn efter 21 år på vift i Shanghai, en av världens absolut största städer. Nu ser han fram emot att få bo in sig här där naturen finns nära tillsammans med frun Larisa från Kyrgyzstan och labradoren Freja.
– Jag är härifrån och släkten finns här. Det är nära till allt och det finns väldigt mycket att göra. Företag har jag både i Sverige och Kina och jag kan lätt resa när jag behöver.
Magnus är född och uppvuxen i Karlshamn på en och samma adress i Nya stan. Det var alltså nära till Sternöskolan, följt av Österslätt och slutligen Väggaskolan.
– Efter det ville jag testa storstadslivet och jobbade lite i Stockholm. När en kompis frågade om jag inte ville hänga med till Thailand var jag inte sen att hoppa på. Inom en veckas tid var vi på väg och jag stannade där i 4-5 månader.
Väl där började han knyta nya kontakter som i sin tur ledde honom vidare till Taiwan.
– Jag arbetade som engelskalärare på morgonen och studerade kinesiska på eftermiddagen under nio månaders tid. När några kompisar stack till Kina följde jag efter dem när jag var klar med studierna.
I Shanghai blev Magnus kvar under många år. Shanghai är en av Kinas och världens absolut största städer, en viktig transporthub med världens största containerhamn och ett stort finanscentra.
– Jag fick jobb inom försäljning och marknadsföring gentemot barer och nattklubbar för ett vodkamärke som precis skulle lanseras. Vi var den första vodka som lanserade där. Men det var konjak som var häftigast och störst just då.
När Chivas Whiskey lanserade Chivas Green Tea, en blended malt man skulle dricka tillsammans med grönt té och konceptet exploderade blev det en ögonöppnare för Europa. 2006 sammanstrålade allt och kineserna började få mer pengar att röra sig med. De gick från sina karaokeställen till de dyrare nattklubbarna. Lyxföretag etablerade sig och flera stora restauranger, barer och klubbar öppnade.
– Det blev fler investerare inom alkohol som som jag jobbade med vilket gjorde att vi kunde skapa nya produkter och lansera över Kina. Vi anställde fler folk och jag blev sales director för min avdelning. Shanghai var som en kokande gryta, berättar Magnus.
Oktober 2007 flyttade Magnus till Beijing för att fortsätta och driva utvecklingsarbetet på företaget fram till sommar-OS 2008 vilket gick bra fram till finanskrisen.
– Då ströps alla investeringar till vårt företag. Vi hade 50-60 anställda och regionala kontor som precis kommit igång. Tyvärr kollapsade allt. Jag sa upp mig och kom tillbaka till Sverige under sommaren. Men sen åkte jag tillbaka igen, berättar Magnus och fortsätter:
– När världsekonomin kraschade var det fortfarande lite fart på Kina. Många av de utlänningar som var där på kontrakt från Europa försvann men Kina satsade mycket pengar i ekonomin och den kunde återhämta sig.
Vid den berömda gatan The Bund längsmed Huangpufloden finns alla de äldsta och vackraste husen. På andra sidan floden etablerade sig restauranger och nattklubbar. Och där, högst upp på 24:e våningen i en byggnad fick Magnus ansvar för nattklubbskonceptet M1INT. Det var 3000 kvadratmeter restaurang, nattklubb och lounge som lockade både utländska och inhemska gäster.
– Det exploderade! Det kunde vara 3000 gäster under en och samma kväll. Jag jobbade nonstop och hade inget liv utanför jobbet.
Det blev också en eventarena för kändisar, kungligheter och för lyxmärken. Alla som var någonting kom dit. Det ena extravaganta evenemanget följdes åt av det andra.
– Vi lyfte en Porche 24 våningar upp med kran och in i lokalen när de lanserade sin nya modell och flyttade upp en hel Ferrari formel 1 bil och satte den på väggen under Formel 1-veckan. Vi hade gäster från ambassaden, kungligheter, Fashion Week, kända Formel 1-chaufförer och olika namnstarka stjärnor såsom Daniel Craig och Michelle Yeoh var där.
När planerna på att etablera konceptet även i andra städer rann ut i sanden kände Magnus sig klar. Så han sa upp sig och startade sitt eget företag.
– Man måste förstå värdet av tid och hur viktig den är. Tid är både energi och pengar. Så när jag märkte att kaffe var på ingång var jag snabb på bollen. Jag ville inte hålla på med bönorna utan själva tillbehören. 2012 lanserade vi Särklass kaffesirap som växte till 24 olika smaker. Och senare tillkom fler varumärken med smaksatta likörer, import av puréer, cocktailmixers, tonics och soda.
När produktportföljen var klar och de fått fart på verksamheten så ändrades en lag gällande konserveringsmedel i Kina vilket gjorde att man inte kunde importera de amerikanska produkterna längre. Under samma tid lades en gammal anrik likörfabrik ner vilket innebar slutet för likören.
– Vi hade 14 containers fulla med varor som inte kunde lämna hamnen. Förutom att vi bundit upp en massa kapital där förlorade vi också kunderna. Och sen kunde vi inte tillverka likören heller. Det var ett hårt slag för vår business och tufft ett tag.
Men tiden gick och företaget återhämtade sig. Även om 2019 var tufft var allt på gång för kommande säsong.
– Vi stod i expansionsklossarna tillsammans med alla våra anställda. Fem meter före mållinjen kom pandemin och vi hamnade i lockdown.
Precis som många andra tänkte de att nedstängningen inte skulle vara så länge. Men en månad passerade, sen två, sedan tre…
– Trots att det var Kina så kunde du gå ut, du kunde köpa mat. Det var inte så tokigt som man kanske tror. Jag kunde behålla mina nio anställda ganska länge och vi kunde så småningom göra lite event igen. 2021 var relativt bra men segt. Vaccinet kom och det handlade mycket om att överleva som företag, berättar Magnus och fortsätter.
– 2022 kraschade allt. Då kom den nya varianten av covid. Det var dödsstöten för alla, för både stora och små företag. Man hade försökt behålla sina anställda och kämpa sig igenom det. Man hade betalat sina hyror och tänkt att snart kommer det igång igen.
Shanghai genomförde då en jättetuff lockdown och invånarna fick sitta hemma under närmare tre månader.
– Det var droppen för alla entreprenörer och det förändrade Kina i grunden. Alla mina vänner funderade på att flytta och 90% gjorde det. Ville man ta sig därifrån kostade flygbiljetterna närmare 100 000 kronor.
Hur stöttade Kina företagen under covid?
– Inte alls. Inte med en enda spänn. Vi gick från ett rätt stort kontor till ett pyttelitet kontor, från nio anställda ner till två för att lösa det ekonomiskt. Hyrorna och de anställdas löner var tunga poster.
Kineserna flyttade sina fabriker till Vietnam. Och på The Bund vid floden där Magnus tidigare arbetat jobbat fanns inte en enda bar kvar. Shanghais utveckling dog ut.
– Jag har fortfarande mitt företag där men vi är bara två anställda och det tuffar på.
Det var inte bara pandemin som fick dem att lämna Shanghai. Det var också värmen och avstånden.
– Vi blev trötta på att aldrig kunna använda utemiljön i någon större utsträckning. Du kan köra bil i 5-6 timmar och du kommer fortfarande att vara i stadsmiljö. Närmsta strand hittar du i Thailand. Det är 40-42 grader när himlen är blå och Kina har bara en tidszon. Vill du ta en löprunda måste du göra det före klockan åtta på morgonen. Sen är det för varmt.
Första flyttlasset gick till Thailand. Men det blev inte som de tänkt. Larisa kunde jobba på distans och för Magnus var det lätt att resa därifrån.
– Thailand är fantastiskt men att bo och semestra är två olika saker. Det är väldigt varmt varje dag och det går inte att vara ute. Du är liksom inte på stranden. Det är också långa avstånd om du vill hitta på saker på fritiden. Här i Karlshamn tar jag en promenad ner till piren så hoppar min hund ner i vattnet. Det är helt fantastiskt.
”Här är så nära till Europa. På bara några timmar kan du vara nere i Italien. Närheten till allt ser jag fram emot att utnyttja.”
Så blev det då äntligen en flytt till Sverige och Karlshamn. Nu är Magnus på plats och hunden Freja har anslutit. När alla papper är klara kommer även frun Larisa hit.
– Larisa jobbar med marknadsföring på företaget som utvecklade Chivas Green Tea. Hon har varit här 2-3 gånger och tycker det är en fin liten stad, berättar Magnus och fortsätter:
– Karlshamn är bra. Det tar mig en dag att komma till Kina. Jag jobbar där nån månad, sen åker jag hem några veckor. Vi testar ett tag och ser hur det går. Jag har ju inte bott i Sverige på 21 år. Det är massor att fixa då. Jag har varken bankid eller swish än, berättar Magnus och skrattar.
Just nu hyr Magnus en lägenhet i centrum. Livet i Karlshamn är nytt och outforskat efter alla år. Men under de närmste tio åren vill han bygga upp sina företag här och gärna hitta ett boende nära havet.
– Jag är härifrån och släkten finns här. Det är jättetrevligt här, nära till allt och det finns väldigt mycket att göra. Jag är så förvånad över att Karlshamn och Blekinge inte växer mer. Det finns massa möjligheter här. Stärnö är ett sånt exempel. Det är berggrund, nära till en hamn så perfekt för industrier, det är bara att börja bygga, reflekterar han och fortsätter:
– Jag tränar och springer med hunden men jag jobbar mycket. På morgonen mot Kina mellan 05-11. På fritiden går vi mycket ute på Stärnö. Sen gillar jag Matvik, Svanevik och Vägga. Här är också så nära till Europa. På bara några timmar kan du vara nere i Italien. Närheten till allt ser jag fram emot att utnyttja.
När han funderar över Karlshamn i framtiden har han tänkt på några saker specifikt.
– Alla tänker att Kina har förändrats mycket på 20 år, jag tycker Sverige har förändrats mer på många sätt. I Kina säger man aldrig nej till en business. Det är ett djupt rotat tankesätt. Kommer någon och vill göra business med dig så säger du ja! Företagen har inte tid eller pengar att vänta. Då går de någon annanstans. Du måste helt enkelt agera snabbt.
Sedan tror jag att Karlshamn behöver ha en långsiktig plan och hålla sig till den oavsett vem som styr. Man måste sitta ner, diskutera fram en strategi och sedan jobba mot den tillsammans med Karlshamnsborna. Om x år ska vi vara x invånare och så här många företag i Stilleryd. Utan företagen fortsätter Karlshamn vara 30,000. Målsättningen borde vara 100 000. För övrigt är Stillerydshamnen Karlshamns starkaste kort, säger Magnus som det vore en självklarhet.
Har Magnus några tips till andra hemvändare då?
– Det finns en massa möjligheter så det är bara att ta chansen. Tveka inte. Det är jättebra här. Kommer man från en större stad finns det bara fördelar för ditt eget personliga liv. Man kanske har testat storstaden, bott litet, dyrt och förlorat mycket tid. I Karlshamn får du tid och pengar över till annat. För entreprenörer finns det också en massa att göra, och med rätt idé kan man får mycket hjälp från kommun och region samt privata grupper som Företagarna eller BNI.
Fler nyheter om Hemvändare
- Hemvändare
Efter tolv år i Göteborg har Filip och Rebecka Forslund återvänt till sina rötter i Karlshamn. Sonen som fanns i magen när de fly ...
- Barn & Familj
Louise Bengtsson växte upp i Svängsta och David Stubbé i Boden men det var i Göteborg de träffades och blev ett par. Nu har de ju ...
- Hemvändare
För 14 år sedan flyttade jag från Stockholm tillbaka till ett Blekinge som i min frånvaro hade växt från barndomshem till ett para ...