En skattkammare för böcker

w-brahe-martin-utvald

 

En skattkammare för böcker

w-brahe-martin-utvald

 

En skattkammare för böcker

Brahe Media Antikvariat ligger granne med tennishallen på Hunnemaravägen 1. Där inne, med utsikt över Österslättskolans gräsplan och närliggande skateboard- och kickbikebanor trängs hyllorna med böcker av alla de slag, spännande titlar och vackra bokryggar. Dessutom en stor samling vinylskivor och serietidningar.
– Det här är ett passionsprojekt. Jag tippar på att jag har cirka 60000 böcker i min samling nu, berättar Martin Eriksson.

Det doftar böcker och nybryggt kaffe när vi kommer på besök. Martin Eriksson, mannen bakom Brahe Media Antikvariat, flyttade till Karlshamn från Olofström 2003 för att studera medieteknik med inriktning film och foto på BTH och blev sedan kvar. Efter några år på Photomic, Försäkringskassan och Bildbutiken var det slumpen som avgjorde att Martin blev ägare till ett helt antikvariat.
– Jag känner en man i Olofström som heter Johnny Karlsson och han har så mycket böcker att han inte vet var han ska göra av alla. En av hans byggnader var fulla med böcker och han behövde göra sig av med dem. Han sa, om du tar dem får du dem! Det var så det började, berättar Martin och skrattar.

w-brahe-books2

Vackra bokryggar- Gamla som nya.

Sedan dess har antikvariatet blivit ett passionprojekt för honom.
– Jag startade företaget 2019 när jag hade annat arbete. Antikvariatet öppnades när en lämplig lokal blev ledig och det tog tid att flytta alla böcker!

Alla böcker ryms dock inte i lokalen på Hunnemaravägen. Martin fick överta 30 000 böcker från Johnny och idag finns 10 000 av dem i antikvariatet, lika många på lagret, och ytterligare 40 000 lagrade i Olofström. Fler lämnas in kontinuerligt via dödsbon.
– Jag tippar på att jag har cirka 60 000 böcker nu, berättar Martin.

Antikvariatet har ca 33 000 av dessa utlagda på nätet via Bokbörsen som kan liknas vid Tradera eller Blocket fast för böcker.
– Vi är en av aktörerna från Södra delen av Sverige som har allra flest böcker att sälja på där, berättar han.

Utöver böcker erbjuder antikvariatet också serietidningar, LP-skivor, cd-skivor och dvd-filmer.
– Min pappa är stor vinyl- och musikfantast med en samling på 25 000 skivor. Det är en anledning att vi också säljer det här.

Martin är särskilt förtjust i ovanliga böcker samt science fiction och fantasy.
– Det finns böcker som man aldrig skulle kunna tänka är värda så mycket som de är. Pripps har släppt en bok som handlar om öl, bröd och smörgåsar och de har gått för 800 kr styck. Det är bara en tunn liten bok med tillhörande vinylskiva i men jag har sålt ett par av dem.

Utöver det är Martin väldigt förtjust i lokala historier och författare och dessa samlar han i en speciell bokhylla.
– Vi ska ha liter utställning i juni om Harry Martinsson, som har jubileum i år.

Karlshamn är en utmärkt plats för bokintresserade, menar Martin.
– Dels har vi ju en riktigt bokhandel i Lundins bokhandel på Drottninggatan. Dessutom Antikvariat Bode på Ronnebygatan och sen alla secondhand-ställen som finns samlade där.

w-brahe-martin22

Martin visar upp en påkostad illustrerad bibel som trots sin ålder är i nyskick.

w-brahe-bok2

Vackra illustrationer

Antikvariatet inte är Martins huvudsakliga inkomstkälla men det är en dröm som gått i uppfyllelse.
– Det var aldrig meningen att jag skulle bli rik på det här men det har ändå gått bra. Jag är glad att böckerna får en ny chans och inte hamnar på tippen. Det finns många böcker här som är i nyskick, även de som är 100 år gamla.

Trenden med snygga böcker med läderrygg har också nått antikvariatet. Många inredningsbutiker, caféer och hem använder sådana böcker som scenografi och inredning.
– Det ger ju gamla vackra uppslagsverk ett nytt liv. Sen försöker vi hänga med i aktuella trender. Ett exempel är filmen ”Arthur, the King” osm just nu går på biograferna skapar efterfrågan på de böcker som filmen baserats på.

De flesta böcker säljer Martin online, men när det gäller serietidningar och vinylskivor är den fysiska butiken populärare. Hans kunder är ofta äldre, omkring 60 år, som njuter av att läsa böcker, ta en fika och samtala en stund men även ungdomar kan komma in och leta efter någon speciellt bok eller lp-skiva.

I framtiden vill Martin utveckla antikvariatet som mötesplats med föreläsningar och bokcirklar och skapa en plats där bok- och musikälskare kan träffas.
– Ja, det finns många idéer om vad mer vi kan göra här, avslutar han.

w-brahe-lagret2

Här på lagret finns ytterligare 10 000 böcker ouppackade.

w-brahe-utsida

Brahe Media utifrån

Fler nyheter om

  • Traditionsenlig Vårkonsert med Karlshamns Musiksällskap!

    Lördagen den 20 april är det dags för Sveriges förmodligen äldsta orkesterförening att bjuda in till sin årliga vårkonsert. Karls ...

  • Rakt in på P3’s spellista!

    Clara Rudelius, känd under artistnamnet de clair har med sin senaste singel The man tagit sig rakt in på P3's spellistor. Karlsha ...

  • 100% Karlshamnsmusik

    Vi har sedan ett bra tag tillbaka samlat lokal musik i våra spellistor Musik för Hemlängtare. Klicka dig in på respektive lista v ...