Biografer i världsklass!

bio metropol ronneby

 

Biografer i världsklass!

bio metropol ronneby

 

Biografer i världsklass!

Väntan har varit lång men nu fixas de sista detaljer inför öppnandet av Centrumbiohgrafens två nya biograferna på Östra Piren. Det finns ungefär 15 atmosbiografer i Sverige, två av dem kommer finnas i Karlshamn. Den 14 december sker den publika invigningen och då rullar det filmer hela dagen.
– Karlshamn får för första gången inte bara en, utan två biografer i toppklass. De bästa i Sverige, helt enkelt. Vi har inte tagit några genvägar för att nå hit, avslutar Peter stolt.

w-bio-peter

Peter Johansson, en av ägarna till Centrumbiografen visar runt.

Redan maj 2017 skulle pirenhuset och biografen öppna var den ursprungliga planen. Så blev det inte riktigt. Nu är vi framme vid december 2023 och Peter är mer än redo att äntligen få öppna dörrarna till en biografen. De var de absolut första som skrev hyresavtal i etapp 5.

Vad är det då för biograf som Karlshamn kommer att få?
– Som Carlsberg säger om sin öl, troligen den bästa i världen, säger Peter stolt.

I salongerna används det kraftigaste atmosystemet som finns. Bara laserprojektorn kostar motsvarande en normal Karlshamnsvilla. Akustiken är noga avvägd och Dolby atmos innebär i korthet att det finns extra högtalare som omsluter besökaren vilket förändrar hela upplevelsen – oavsett om det rör musik, film eller spel. Biografen är också förberedd för att kunna användas för att mixa atmosljud för film, alltså ytterligare en högre standard än vanligt.
– Det finns väldigt mycket datakabel här i golvet som möjliggör det. Det är förberett för mycket extra. Möjlighet att mixa på det här sättet finns i mindre versioner i Stockholm och Göteborg. Sen är det här i Karlshamn men det är själva rumsvolymen som gör den helt unik, berättar Peter.

w-bio-projektor

Laserprojektorn är en stor pjäs som ryms i ett litet kontrollrum med noga anpassad luftcirkulation.

Biofåtöljerna är full recliner-stolar med generös sittbredd som kan fällas ner i ryggen och med benstöd som fälls ut. Självklart med hållare för dryck. Den välvda mikroperforerade filmduken ligger endast 15 cm framför de främre högtalarna. Duken är stor, 13 meter bred och 6 meter hög i stora salongen. 110 platser finns i den stora salongen och 47 platser i den lilla.
– Salongerna kommer bli helt jäkla fantastiska. Våra stora salonger har alltid den blåa neoncirkeln på väggen som en signum.

w-bio-stolar

Full recliner-stolar för fullständig biokomfort.

Peter berättar att Filmpalatset i Bromölla en gång satte ribban för hög biokvalitet. När de tog över biografen i Ronneby 2005-2006 någon gång ville de inte vara sämre.
– Ronneby är också en av Sveriges bästa biografer. Vi gick från 8-10 000 besökare per år till 50+ tusen före pandemin där. Bio Metropol i Karlshamn hade ca 20 000 besökare när vi tog över men ökade stadigt till 40 000. Med den nya biografen hoppas vi kunna nå 50 000 besökare ganska snabbt.

Den gamla anrika biografen Metropols miljö var såklart fin, menar Peter men det fanns en hel del problem med lokalen. Akustiskt funkade putsväggar dåligt och temperaturen över året kunde skifta från väldigt varmt och kvavt till väldigt kallt och dragigt. Dessutom fanns inga fungerande personalutrymmen.
– Hade inte vi tagit över den 2008 hade kanske gamla bion rivits. Nu har en ny förvaltare tagit över den. Det är som en stafett. Någon annan har tagit över pinnen liksom vi gjorde en gång. Vi hoppas den får leva vidare som en uppskattad kulturell mötesplats.

w-bio-entre

Peter framför bions entrédörrar. Nu är tiden för skyddskläder snart förbi.

Lika viktigt som biograferna är också sammanhanget på Östra Piren. Under dag- och kvällstid kommer man kunna använda biografen för konferenser, e-sport, musikevenemang och andra events. Och tillsammans med restaurang Italii och andra kommer man kunna skapa helhetskoncept som sträcker sig från morgon till kväll.
– Allt ska gå och lösa och vi vill kunna vara en resurs för hela Karlshamn och Blekinge.

Peter Johansson och Thomas Forsberg är ägare till Centrumbiograferna och de har ca 15 anställda både heltidare, deltidare och timanställda. Och förmodligen kommer man behöva anställda några fler.
– De är väldigt glada för det här. Det blir såklart roligt med nya förutsättningar och inte minst ett riktigt personalrum.

bio metropol ronneby

Centrumbiografen, så som den ser ut i Ronneby

Vilka filmer ska man då passa på att se är framöver?
– Napoleon ska man ju helt klart se på bio. Sen kommer ju nya Aquaman och Hammarskjöld, Ett sista race och Bamse! Bamse är stor!

Stalltipset för den ultimata bioupplevelsen enligt Peter är följande.
– Jag brukar ta en Pepsi Max samt en egen blandning med popcorn och sourcreamringar. Som personal kan man ju blanda, säger han och skrattar.

Nu längtar Peter och Thomas efter att få bjuda Karlshamnarna på den ultimata bioupplevelsen. Att erbjuda kvalitet före kvantitet är en hederssak.
– Karlshamn får för första gången en biograf i toppklass. En av de bästa i Sverige, helt enkelt. Det finns kanske 15 atmosalonger i Sverige och tre av dem har vi. Två kommer finnas i Karlshamn. Vi har inte tagit några genvägar för att nå hit, avslutar Peter stolt.

Fler nyheter om

  • En skattkammare för böcker

    Brahe Media Antikvariat ligger granne med tennishallen på Hunnemaravägen 1. Där inne, med utsikt över Österslättskolans gräsplan ...

  • Traditionsenlig Vårkonsert med Karlshamns Musiksällskap!

    Lördagen den 20 april är det dags för Sveriges förmodligen äldsta orkesterförening att bjuda in till sin årliga vårkonsert. Karls ...

  • Rakt in på P3’s spellista!

    Clara Rudelius, känd under artistnamnet de clair har med sin senaste singel The man tagit sig rakt in på P3's spellistor. Karlsha ...