Rakt in på P3’s spellista!

w-de-clair2-foto-Barbara-Chamoun

 

Rakt in på P3’s spellista!

w-de-clair2-foto-Barbara-Chamoun

 

Rakt in på P3’s spellista!

Clara Rudelius, känd under artistnamnet de clair har med sin senaste singel The man tagit sig rakt in på P3’s spellistor. Karlshamnsartisten som samarbetar med skivbolaget The Satchi Six arbetar just nu med sin EP!
Vi fick en intervju med henne.

Din senaste singel The man har till vår stora glädje letat sig in på P3’s spellistor. Hur känns det?

– Det känns jättekul! Det är fint att den når ut till nya människor, och att folk jag känner har hört den av en slump när de lyssnat på radion. Jag har fått fler meddelanden än på länge från vänner och bekanta som hört den på P3, det har gjort mig så himla glad och rörd.

Vad handlar låten om?

– Den handlar om att vara i en period i livet där man kan känna sig stressad och pressad inför stora livsval och beslut. Det kan handla om: ska man bilda familj eller åka och backpacka i Centralamerika? Vad vill jag? Vad borde jag? Men med låten vill jag förmedla att: det brukar lösa sig till slut

Hur brukar musiken växa fram?

– Det brukar börja med att jag får textidéer, som jag skriver ner i notes i mobilen. Sen när jag känner att jag har ro att skriva med musik, så brukar jag sitta antingen med gitarr eller piano och välja ett tema ur min samling och bygga vidare på det. Jag brukar improvisera fram väldigt mycket, och alltid spela in, ifall något bra skulle dyka upp, så att man inte glömmer. Jag har hittills skrivit all min musik själv, förutom låten Peace of mind, som jag skrev i London med Jonny Coffer. Jag tycker om att skriva text själv, jag tror det skulle kännas konstigt om jag inte gjorde det. Jag tycker dessutom att det är väldigt kul. När låten är klar så går jag in i studion, antingen själv eller med någon annan producent, och spelar in och producerar allt. Det är en lång process, men det är alltid lika kul när en låt blir helt klar.

Clara_basic-edit_371

Foto: Federica Poiana

Du flyttade för sex år sedan till Stockholm. Vad var anledningen till det?

– Jag skulle plugga en utbildning online, så tanken var att jag bara skulle bo ett halvår i Stockholm, för att ha testat det. Men sen fastnade jag, vilket var otroligt otippat. Jag trodde aldrig att jag skulle bo i Stockholm. Men jag trivs jättebra, vilket nog mycket är tack vare mina vänner här uppe, och musiken.

Du arbetar med skivbolaget The Satchi Six. Berätta om det samarbetet?

– Vi har jobbat tillsammans i ungefär två år nu. Jag jobbar särskilt nära min manager Anton, honom kan jag bolla allt med. Generellt så har jag insett att de här personerna på vissa sätt blivit som ett substitut för det band jag ibland saknar. Jag är så van vid att alltid göra allting själv, men nu har jag andra personer som delar samma visioner och drömmar, och som är med på tåget. Jag är så tacksam för vårt samarbete – det är så roligt.

Vad är planen framöver?

– Den 23:e februari släpps den tredje och sista singeln (peace of mind) innan min EP släpps den 15:e mars. Innan dess ska jag spela in musikvideo, göra klart omslag och allt annat som behövs inför skivsläppet. Sen ska jag också spela live på sätt jag aldrig gjort tidigare.

Berätta mer om livespelningarna?

– Jag ska göra en egen konsert på Rönnells Antikvariat här i Stockholm den 16:e april, vilket är Sveriges största antikvariat (står det i alla fall på deras hemsida). Jag föll för den platsen för flera år sen, när jag var på min första konsert där. Det har varit en dröm sen länge att få spela där. Sen ska jag även spela support för artisten Augustine, på hans turnéstopp i Uppsala och Norrköping den 16-17 februari – vilket ska bli väldigt roligt. I maj ska jag spela på festivalen Ditt Kvarter i Umeå, förhoppningsvis kommer jag även söderut så småningom. Att spela live har alltid varit min favoritdel av musiken, så jag ser så mycket fram emot våren.

Vad saknar du mest hemma i Karlshamn?

– Jag saknar min familj, min släkt, havet, kallbadhuset, lugnet och närheten till allt. Det finns inget bättre än att bada i havet i Karlshamn på sommaren (eller på kallbadhuset på vintern).

Tack och stort lycka till med allt, Clara!

de clair

Foto: Barbara Chamoun

Fler nyheter om

  • En skattkammare för böcker

    Brahe Media Antikvariat ligger granne med tennishallen på Hunnemaravägen 1. Där inne, med utsikt över Österslättskolans gräsplan ...

  • Traditionsenlig Vårkonsert med Karlshamns Musiksällskap!

    Lördagen den 20 april är det dags för Sveriges förmodligen äldsta orkesterförening att bjuda in till sin årliga vårkonsert. Karls ...

  • 100% Karlshamnsmusik

    Vi har sedan ett bra tag tillbaka samlat lokal musik i våra spellistor Musik för Hemlängtare. Klicka dig in på respektive lista v ...