Sven Gustafsson: Karlshamn är Blekinges Berlin!

w-porträtt_sven_gustavsson

 

Sven Gustafsson: Karlshamn är Blekinges Berlin!

w-porträtt_sven_gustavsson

 

Sven Gustafsson: Karlshamn är Blekinges Berlin!

Han har ritat såväl Högskolan på Östra Piren som Kallbadhuset men också en mängd andra utmanande och prisade byggnader i Karlshamn. Sven Gustafsson är nyss fyllda 70 år och har under sin långa arkitektkarriär, främst på Sveriges största arkitektkontor WHITE gjort många avtryck. I Karlshamn har flera av hans byggen belönats med Stadsbyggnadspris och de har prisats i internationella tidskrifter. Kallbadhuset utsågs nyligen till Sveriges bästa av tidningen Vagabond!

– Karlshamn är en kulturell stad som är väldigt levande och härlig. Det är Blekinges Berlin, menar Sven.

Det var främst samhällsplaneringsintresset och intresset för design som ledde Sven Gustafsson till arkitektyrket. Han utbildade sig till arkitekt i Lund på 70-talet och började sin arkitektbana på ett lite mindre arkitektkontor med tio anställda i Mariestad.

– När jag var färdigutbildad vad det jättekärva tider och vi fick verkligen kämpa om de få projekt som fanns. På en mindre ort känner alla varandra och chefen hade alltid någon Rotarykompis som behövde ett garage eller en tillbyggnad. Då fick den yngste medarbetaren hoppa in, berättar Sven, skrattar och fortsätter:
– Det blev en väldig kontrast att komma från arkitektskolans visionära tankar till en liten ort i Sverige. Men på ett litet kontor fick man göra allt inom arkitektyrket och det var en jättebra skola för mig.

Sven drömde om att få arbeta på White arkitekter och det då relativt nystartade Malmökontoret och så blev det. Successivt fick han mer ansvar och kunde hjälpa det skånska kontoret att växa och utvecklas. Senare blev han också delägare och partner. White är Sveriges största arkitektkontor och det tredje största i Europa med ett stort antal kontor bland annat i London, Oslo och Köpenhamn.

– Det har varit en spännande resa där jag fått sysslat med hela skalan i arkitektyrket. Allt från övergripande stadsplaner till design av detaljer och från skala 1:10 000 till skala 1:1! På White ritar vi främst det som rör samhällets basbehov såsom samhällsplanering, sjukhus, skolor, bostäder och arbetsplatser.

Det är vanligt att arkitektkontor bjuds in till allmänna eller inbjudna arkitekttävlingar som mynnar ut i uppdrag om man vinner. Sven berättar att han fått nästan alla större uppdrag genom dessa. Två av dessa vinster var allmänna nordiska tävlingar.

– Den ena var om hamnen i Helsingborg, det som kallas H99 där jag ritat ett stort hus. Den andra var en stor stadsplaneringsstävling i Uddevalla.

Eftersom Sven främst varit verksam ifrån kontoret i Malmö finns störst antal av hans objekt i Skåne, Blekinge och Småland. I Malmö har det exempelvis blivit några bostadsområden, konsthallens tillbyggnad och trädgårdsstaden Husie Gård samt två äldreboenden i Vellinge som blivit väldigt uppskattade och citerade i arkitektkretsar. Sven har belönats med flertalet stadsbyggnadspris såväl som region Skånes Arkitekturpris.

Fick feeling för Blekinge

Familjen består av frun och två barn. En son och en dotter som båda arbetar som läkare. Till det kommer också fem barnbarn. Han bor i Malmö men har sedan 1993 ett sommarhus i Norje och där älskar hela familjen att vara under somrarna.

– Jag har ingen släktrelation men vi hyrde en gång ett stort sommarhus i Hällevik och fick feeling för Blekinge. Vi gillar området vid Listerlandet som har en frihet vi tilltalas av. Det är ju också väldigt nära till Karlshamn och till skärgården där. Allt är så underskattat här om man jämför med Österlen. Blekinge är verkligen en oupptäckt skatt.

Nära havet. Mitt i stan.

Högskolan vid havet & mitt i staden

1985 blev White inbjuden till en arkitekttävling gällande ett nytt äldreboende i Karlshamn på Regeringsgatan. Det uppdraget fick kontoret och Sven ritade en stor del av det projektet till KABO som var uppdragsgivare. I det sammanhanget fick han en viktig kontakt i Bert-Inge Storck.

– Det var mitt första jobb i Karlshamn och där startade mitt professionella samarbete med staden.

Nästa stora projekt blev en inbjudan att ta fram en dispositionsplan för hur man skulle använda Östra Piren där Beijer bygg tidigare hade sina stora lagerlokaler.

– Det var en lokalpolitiskt laddad fråga hur man skulle använda en av stadens mest attraktiva tomt. Ett stort ansvar men vi var ett bra team som gjorde det segrande förslaget. Efter några år ringde de igen och frågade om vi ville skissa på den första etappen av Högskolan och så blev det, berättar Sven.

Etapp 1 på NetPort Science Park, där också Högskolan flyttade in stod klar 2002. Sven berättar att de ville knyta an till stadens befintliga rutnät och låta Drottninggatan fortsätta ut mot havet samt att de ville ta utgångspunkt i Karlshamns historia.

– Vi är väldigt jättestolta över arkitekturen på dessa hus med sin magasinskaraktär. Det har stått sig jättefint över de första 20 åren. Restaurangerna och lokalerna har också bidraget till att det blivit en publik och kulturell mötesplats på piren.

De tre första etapperna som står färdiga på piren följer ett kvartersmönster. En annan association var kopplingen till industrin på andra sidan piren.

– Skärgården som via Mieån når ändå in i rutnätsstaden är en av de grejer jag gillar väldigt mycket med Karlshamn. Och på båda sidor om ån ligger ”jobben”. Industrin på ena sidan och högskolan och tjänsteföretagen på andra. Man ser Drottninggatan från havet, man ser industrin, högskolan, kastellet, rådhustaket och kyrkan och allt ligger samlat. Det är inga köplador som förstör upplevelsen. Karlshamn är en riktig och kulturell stad som är väldigt levande och härlig, berättar Sven.

NetPort Science Park

Radhus på tak

Sven fick i samband med Östra Piren-projekten kontakt med fastighetsägaren Christer Hermansson som ville utveckla sina ”kåkar” i stan. Det första uppdraget blev att hjälpa Christer med sin egen privata fastighet vid Näsviken på Ågatan. Detta samarbetet blommade ut och Sven fick i uppdrag att tänka kring hur man kunde bygga fler bostäder på taket på Briggen galleria. Att bygga bostäder på tak hade ju gjorts tidigare i stan, till exempel i Flaggenhuset.

– Det passade min inställning till stadsbyggande och jag gick igång till tusen. Ju fler bostäder som finns inne i en stad desto säkrare upplevs den. Utan bostäder dör en stadskärna tidigt på kvällen.

Architecture by White Arkitekter

Från att i det tidiga stadiet varit väldigt traditionellt i tanke gick radhusbygget med Svens hjälp över till något väldigt modernt men smakfullt i sammanhanget. De sju radhusen och enbostadshuset på taket fick uteplatser mot väster samt stad- och havsutsikt. Staden kunde förädlas och förtätas utan att ta någon ny mark i anspråk.

– Det hände något med den där tråkiga epaladan i stadsbilden när husen byggdes, berättar Sven stolt.

Radhus på tak blev en succé och 2017 vann projektet Karlshamns Stadsbyggnadspris. Under den första Arkitekturveckan anordnades visningar för allmänheten.

– Jag tycker det är jätteviktigt eftersom många inte ens tänker på att de finns där. Man glömmer kolla uppåt. Och alla vill ju vara stolta över sin adress och platsen man bor på.

Architecture by White Arkitekter

En inklämd pärla!

Tillsammans med stadens arkitekter har Sven inventerat och kollat över hur man kan göra tillägg och kompletteringar i stadsbilden. På Rådhusgatan hittar man ett sådant exempel som gjorts i samarbete med Cecilia Fredriksson på Hermanssonbolagen. Där handlade det om att fylla ut ett glapp på sju meter mellan två äldre hus. Det utmynnade i fem lägenheter. Fyra ettor och en tvåa på toppen med balkong ut mot söder.

– Det blev en liten inklämd pärla där man också kunde tillåta sig att vara mer modern, berättar Sven.

Architecture by White Arkitekter

Ett prisat hus för kalla bad

Det var även via Christer Hermanssons kontakter och Bert-Inge Storck, tidigare VD på Karlshamnsbostäder som Sven fick kontakt med Kallbadhusets vänner gällande tankarna om ett nytt Kallbadhus i Karlshamn på samma plats där det funnits ett tidigare. De hade redan fått ett förslag presenterat men det visade sig bli för alldeles för kostsamt och därför inte genomförbart för föreningen. Sven fick då frågan om att göra ett enklare och billigare alternativ. De fick ihop finansieringen och bygget kunde genomföras tillsammans med det lokala byggföretaget JSB.

Architecture by White Arkitekter

Kallbadhuset har blivit väldigt uppmärksammat sedan det byggdes och även detta bygge belönades med Karlshamns Stadsbyggnadspris 2016. Tidningen Vagabond rankade det nyligen som nummer ett bland kallbadhus i Sverige. Svenska tidskriften Arkitektur men även internationella tidskrifter har hyllat det, bland annat brittiska arkitekturmagasinet Dezeen och tyska tidskriften Detalj.

– Det är väldigt få svenska projekt som hamnar i dessa internationella tidningar. Jag får fortfarande mejl från arkitekturstuderande från hela världen, berättar Sven stolt. Bildmässigheten i hur det står där mitt i vattnet på sina stolpar har verkligen gått hem. Det kändes fint att tillföra en ny dimension på varumärket Karlshamn. Läget är makalöst. Inom samma område som kallbadhuset finns nu klippbad, sandbad, simpalats, varmbad, strandpromenad och närheten till staden. Det är helt unikt. Flera andra städer har avundsjukt hört av sig, säger Sven och skrattar.

Sven och White tilldelades 2020 Karlshamns Stadsbyggnadspris för kvarteret Helsingborg på Rådhusgatan/Regeringsgatan. Där var PMB det lokala byggföretaget.

– Det var en mycket smal och svår tomt som sluttar ner mot polishuset. Det är vi inte vana vid i det flacka Skåne. Men vi lyckades få in väldigt många lägenheter och till och med några parkeringsplatser trots det. Det blev att bra boende och ett fint nytt inslag i Karlshamns centrum.

Golfpalats i Mörrum

När Karlshamns golfklubbs kommitté började fundera på ett nytt klubbhus fick Sven uppdraget. Det gamla klubbhuset bestod av provisoriska baracker och nu ville man skapa ett stolt palats för klubben på platsens högsta punkt.

– Det blev ett modernt hus mitt i den Blekingska naturen bland ekarna med en flott utelounge där man kan kolla på sina golfkompisar och dricka en god öl.

Nominerad igen!

Sven Gustafsson och White är nominerade även till årets Stadsbyggnadspris i Karlshamn med Villa Sjöö. Ett hus på en skärgårdsö i modernistisk stil som maximalt anpassats till stenhällarna det svävar på nära vattnet.

– Jonas och Pia Åkesson hade hört talas om mig och hörde av sig. Jonas är väldigt intresserad av arkitektur. Om han inte valt läkaryrket så är jag övertygad om att han blivit arkitekt istället. Vi hade ett ovanligt tajt bollande av idéer som i samarbete med det lokala byggföretaget Snickar’n förverkligades till ett utbrett och lågmält hus. Ett hus som smälter in i miljön och inte gör något väsen av sig. På ett för platsen väldigt passande sätt.

Fortsätter skapa & bygga

Nu är Sven pensionär men har inte slutat arbeta. Ett projekt han är inblandad i nu är en bostadssatsning med 200 lägenheter bredvid gallerian Entré i Malmö där det finns en tom yta. Och i just i detta nu byggs den Blekingska nationen i Lund med 200 studentrum.

– Det funkar så på White att man lämnar över partnerskapet vid pension för att lämna plats för yngre förmågor. Jag har fortfarande kontakt med White men i pandemins spår har det blivit lite mindre. Det är svårt att sluta helt. Jag tycker fortfarande det är en väldigt rolig och kreativ process. Jag fortsätter rita privat och har fortfarande en hel del hus på väg upp.

I Blekinge har Sven varit med och gjort stadsplanen för Pottholmen i Karlskrona och ritat det nya Scandic Hotell. Han har också ritat HSB-bostäder i Brunnsparken i Ronneby.

– Man får så mycket bostad för pengarna i Blekinge om man jämför med vad en bostadsrätt med motsvarande kvalitéer kostar i Malmö, Göteborg eller Stockholm. Den prisbilden skiljer sig verkligen på ett positivt sätt.

Sven känner Karlshamn väl. När jag frågar vilka projekt han känner störst stolthet där för nämner han Högskolan på NetPort Science Park och Kallbadhuset.

– Publika byggnader är alltid spännande att rita. Jag gillar Karlshamn och är särskilt stolt över några av de avtryck jag fått göra där.

Karlshamn är Blekinges Berlin!

När vi kommer in på den planerade satsningen på Stärnö Sjöstad menar Sven att det är helt rätt att bygga där.

– Karlshamn är på g och man måste utnyttja det fina läget. Blekinge behöver använda alla konkurrensmedel som finns. I och med att det inte finns något strandskydd kan det ju heller inte uppfattas som om man tar någons mark och utsikt i anspråk.

Sven vill också gärna framhålla det goda samarbetet och relationerna han haft med staden Karlshamn genom åren.

– Jag upplever tjänstepersonerna som väldigt nyfikna och lyhörda. Det har varit ett väldigt bra och kreativt samtalsklimat och det är en framgångsfaktor, tror jag. Sven avslutar:

– Som utomstående har jag uppfattat Karlshamn som lite mer ”ungdomsproggig”. Som en plats där kulturen är viktig och får ta plats. Lokstallarna är ett exempel på det. Många kulturprofiler är sprungna ur Karlshamns mylla vilket säkert har att göra med många engagerade lärares positiva och bejakande attityd. Här har vilda hjärnor fått utrymme att uttrycka sig och det finns en grad av frihet som man uppskattar. Om Malmö är Sveriges Berlin så är Karlshamn Blekinges!


Den här intervjun är en del av en serie vi gör med spännande arkitekter som formar det samtida och framtida Karlshamn. Tidigare har vi intervjuat Charlotte Kristensson, FOJAB gällande Mörrums nya skola, Gert Wingårdh och Thomas Sandell.

Text: Anna Deutgen
Bilder från: White Arkitekter, NetPort Science Park & Karlshamns kommun.

Fler nyheter om

  • Nu fylls piren!

    Uppdaterad artikel! Ett år kvar till invigning av Östra Pirens nya etapp och nu 60 procent av lokalerna uthyrda. Och fler hyresgäs ...

  • Per & Niklas: Stärnö har en otrolig potential!

    - Havet är den största attraktionskraften men hela området är spännande. Där finns stora naturvärden, en militär och industriell h ...

  • Magdalena: Stärnö sätter Karlshamn på kartan

    - Första intrycket när jag besökte Stärnö stenbrott var: Wow, här skulle man vilja bo! Det är en mäktig och spektakulär plats med ...