3 F i kreatörer på Studio Halda!
Studio Halda är numera samlingsplats för fotografen Cecilia Jägenmark, formgivaren Linda Åkesson och filmaren Anton Frej. Nu ger de forna ensamföretagarna varandra nya utvecklingsmöjligheter både enskilt och tillsammans i de vackra och praktiska lokalerna mitt i Svängsta. Och det finns tankar om att samla fler kreatörer på Halda.
– Det hade varit fantastiskt och det finns mycket yta kvar här i bygget. Vi kan bli flera!
Tre stolta kreatörer möter upp i nyrenoverade lokaler med samlingsnamnet Studio Halda vid Halda Utvecklingscentrum.
F som i fotograf
Fotograf Cecilia Jägenmark arbetar med fotografering gentemot mot privatpersoner och företag. Som produktfotograf arbetar hon både i studio och ute i företagsmiljöerna. Bland privatpersoner återfinns brudpar och familjer. Och snart väntar högsäsong för bröllop!
– Då är jag på party varje lördag, till min mans förtret, berättar hon.
Cecilia kan också skryta med att hon är den enda diplomerade nyföddsfotografen i Blekinge. En sådan fotografering ska helst göras före barnet är 14 dagar gammal och varje fotografering kan ta upp till 3 timmar. Men då är själva fotograferingen den absolut minsta delen.
– Fotograferingen går snabbt. Det är förberedelsen som tar tid. Det är matning, vaggning och blöjbyte och en massa hjälpmedel för att få bebisen att somna och känna sig trygg, berättar Cissi inlevelsefullt.
Några av dessa hjälpmedel är en högtalare med ljud som liknar det barnen hör i mammans mage och en vibrerande kudde. Målet är att få dem i djupsömn så man kan skapa alla poseringar utan att de vaknar.
– Det kan ta en timme att vagga barnet till sömns och det är jag som gör det. Ibland är jag den första utomstående personen som håller bebisen. Det kräver erfarenhet och att man vinner både föräldrarnas och barnets förtroende, berättar hon.
Cecilia är inte bara fotograf. Hon bor på en liten gård i Åkeholm, norr om Svängsta som är hennes mans föräldrahem och där dottern blir femte generationen på gården.
– Vi har hästar och föder upp värmlandsfår. Nu när det är lammsäsong så får jag vara både jourhavande fårsköterska. Jag har de bästa av två världar. Centrum i all ära men jag älskar landet. Allt runt centrum i Karlshamn är så fantastiskt vackert, berättar hon.
F som i filmare
Anton Frej driver filmproduktionsbolaget Frej Creative. Han jobbar mot företag och förmedlar deras varumärke och budskap genom rörlig bild. Det kan vara allt från produktfilmer i studio eller i deras företagsmiljöer till att flyga drönare på anläggningarna, dokumentera byggprojekt och nya tjänster. Allt möjligt som man vill nå ut med i rörlig bild.
– Jag flyttade till Karlshamn 2015 för att studera på högskolan och tog examen 2018. Sen blev jag kvar. I samband med examen startades först ett företag med tre andra från skolan. Efter två år tog han över det själv, berättar han.
När han tog över på egen hand så fick han ett väldigt fint bemötande från Karlshamns näringsliv och redan hösten 2020 kunde han arbeta med företaget på heltid.
– Jag fokuserar på att komma väldigt nära företaget jag jobbar med och försöker skippa reklambyrån där emellan. Att förmedla företagets stämning var också temat för min kandidatuppsats på högskolan, berättar Anton.
F som i formgivare
Linda Åkesson driver bolaget HiUnity. Hon brukar kalla sig själv för formgivare i en väldigt speciell bransch eftersom hon riktar in sig mot att ta fram både produkter och miljöer till begravningsverksamheter. Hennes produkter har fått ett varmt mottagande i branschen.
– Min första formgivning var en gravsten i stål med ett låsbart minnesskåp som skyddar gåvor och minnessaker från väder och vind, berättar hon.
Att lyssna in branschens problem ger henne ofta uppslag till lösningar och nästa design. Akt med urna exempelvis ökade drastiskt under pandemin och fortsätter att öka vilket gav henne idéen till produkten Omni.
– Det finns en utmaning i branschen att lyfta fram urnan i centrum under själva ceremonin. Den försvinner så lätt bland blommorna. Sedan har produktutbudet växt organiskt.
Gestaltningsuppdragen riktar sig mot förvaltningar och kan handla om att ta fram nya minneslundar eller askgravplatser och då är det hela konceptet som måste tänkas igenom.
– Hur ska denna offentliga yta se ut dit anhöriga kommer för att sörja och minnas de man förlorat?
Linda kommer ursprungligen från Ronneby men valde att studera på Halda Utvecklingscentrum redan under gymnasietiden. Nu är cirkeln sluten och hon är tillbaka.
– Jag ville välja skola själv och flyttade till Svängsta och kände direkt att Karlshamn kändes som mitt hem.
Linda har en bakgrund inom design och inredning men har också arbetat inom Cimon-koncernen i lite olika roller.
– Jag gillar att vara egen företagare. Passionen att driva igenom egna drömmar är stark i mig.
F som i Cissis fel!
Alla är ganska eniga om att det är Cecilia som övertygat och sålt in gemensamma Studio Halda till både Linda och Anton.
– Ja, det är Cissis fel, säger de och skrattar.
Cecilia förklarar:
– Linda var enklast för jag kunde sälja in att hon kan få hjälp med packning av produkterna här via grannarna i M.A.G.E. Och att hon behöver ett kontor nära sina produkter och lagret och de möjligheter som finns här att växa!
Anton fick hon jobba lite hårdare med men till slut blev även han övertalad. Anton sprang på Cissi om och om igen på de jobb där hon skötte foto och han skötte film vilket också ledde till att de började göra mera jobb tillsammans.
– Hon presenterade sin idé att expandera sin studio här på Halda. Och när jag såg miljön och hörde hennes pitch om hur vi kan samarbeta tyckte jag det var ett perfekt nästa steg i min karriär att kunna använda studion här även för film, säger han och fortsätter:
– Det fanns ju önskemål från paren som skulle gifta sig att även koppla på film så där har vi ju ett naturligt samarbete och erbjudande i ett. Cissi är redan ett namn inom bröllopbranschen och kan då även sälja in filmjobbet samtidigt, berättar Anton.
Än så långe bor Anton inne i stan men Cissi för en aktiv kampanj för att sälja in Svängsta som bostadsort.
– Jag har inte gett upp än, säger hon och skrattar.
Lokalerna som de numera delar kallar de Studio Halda och det är paraplyet de alla samlas under nu.
– En fotograf, en formgivare och en filmare, berättar Linda.
Karlshamnsfastigheter var inte sena att haka på satsningen och hjälpte till att renovera de mycket nergångna lokalerna.
– Det såg verkligen inte ut så här. Det var väldigt sjabbigt. Men fint blev det till slut, berättar Cecilia entusiastiskt och fortsätter:
– Vi ger varandra utvecklingsmöjligheter. Som egenföretagare är man väldigt ensam i sin bransch och att få möjlighet till kollegor på det här sättet är fantastiskt. Det finns någon att bolla sina idéer med och som kan se på det med andra ögon, berättar Cecilia.
– Att komma hit och att det är någon annan här som frågar hur det är, det är också mycket värt, poängterar Linda.
I framtidsplanerna finns tankar om att samla fler kreatörer på Halda.
– Det är viktigt att gynna det lilla och lokala. Det är inte bara inne i stan det händer. Karlshamn är inte bara ett centrum. Det är en hel kommun, betonar Cecilia.
– Det hade varit fantastiskt och det finns mycket yta kvar här i bygget. Vi kan bli flera, avslutar de tillsammans.
Fler nyheter om Näringsliv
- Näringsliv
Jesper Carlsson har sedan flytten till Karlshamn för tio år sedan blivit en uppskattad näringslivsprofil i staden. Med bilbransch ...
- Näringsliv
Under 2024 lanserar Paraply det redan framgångsrika konceptet ”The Pot” i Karlshamn på Östra Piren. Det blir en hybridarena i kon ...
- Bo i Karlshamn
JSB har fått klartecken från Länsstyrelsen och kan påbörja projekteringen av lägenheter och restaurang på Karlshamns, kanske Blek ...