Södras cirkulära succé!
Södras innovation OnceMore är världens första storskaliga återvinningssystem för blandtextil. Deras uppfinning gör det möjligt att använda textilfibrerna ännu en gång istället för att de slängs. Redan finns det återvunna materialet från Mörrum representerat i kollektioner från Lindex, JACK & JONES och Filippa K!
– Vi är en del av lösningen. Den nya produktionslinjen finns och utvecklas här i Karlshamn och skogen och massabruket gör det möjligt för oss att göra den här resan, berättar Åsa Degerman, Chef OnceMore på Södra och Ellinor Borg, projektledare under ett besök på Södra.
Ett av världens vanligaste textililblandning är polycotton som är en blandning mellan bomull och polyester. Och medan bomull är en naturlig fiber från bomullsbusken så är polyestern en slags plastfiber baserad på råolja. Beroende på hur fibrerna blandas och vävs får sedan tyget olika egenskaper. Tidigare har det inte varit möjligt att återvinna och återanvända fibrerna i dessa blandtyger. Men på Södra har man utvecklat en unik metod för att skilja ut och ta tillvara bomullsfibrerna i använda textilier så att de kan användas ”once more”.
– Genom att sortera ut bomullscellulosan och blanda den med vår förnybara vedcellulosa skapar vi en grunden till ett material som blir nya textilier. Polyestern som blir över används för att värma upp anläggningarna och producera energi och fjärrvärme. På så sätt tas allt tillvara, förklarar Ellinor Borg, delprojektledare för OnceMore.
– De första försöken genomfördes 2019 och föll så väl ut att man i januari 2020 tog beslut på att bygga en anläggning här på Mörrum, berättar Ellinor.
Kryper och springer samtidigt
Södra var angelägna om att komma igång och redan efter 5 månaders konstruktions- och byggarbete stod den speciella etapp 1 2-anläggningen avsedd för OnceMore färdig. I november 2022 uppgraderades anläggningen till etapp 2 och man kunde öka kapaciteten från 300 ton till 2000 ton textilråvara/år och fyra nya personer kunde anställas.
– Vi har börjat i liten skala för att lära oss men nu växer vi fort. Det är en utvecklingsprocess som görs samtidigt som en näst intill fullskalig produktion. Vi producerar och säljer samtidigt som vi lär oss. Det är som vi kryper och springer samtidigt, berättar Åsa.
Satsningen ligger helt rätt i tiden. Det finns en ökad medvetenhet och kunskap kring modebranschens problematik och det har även EU tydligt markerat via ett kommande avfallsdirektiv. Senast 1 januari 2025 ska alla medlemsstater samla in textil separerat från annat avfall.
– Det kommer innebära jättemycket för vår satsning. Det är svårt att hitta vägar för att storskaligt samla in materialet och direktivet kommer underlätta för oss och för andra marknadsmodeller. Som det är nu slängs materialet bara, förklarar Åsa.
Med den stora mängd textilier som kommer samlas in efter EU-direktivet träder i kraft kommer nya system och affärsmodeller behöva skapas.
– Det kommer ha en stor påverkan både gällande att få upp infrastrukturen och höja kraven på tillverkningen. Allting måste bli cirkulärt och vi finns med i värdekedjan med OnceMore som blir en del av lösningen, berättar Åsa.
Nästa steg för Södra är att bygga en ännu större anläggning och exakt hur detta kommer att se ut jobbar projektet nu intensivt med. Ett område är redan förberett för expansionen som också innebär att man kommer behöva anställda ännu fler medarbetare.
– Där ska vi kunna ta in ännu fler material av textilier, även färgat material och andra typer av blandningar än vi kör nu. Det fantastiska med Södra är att vi hela tiden utvecklas och satsar, berättar Ellinor när vi går en rundvandring på det stora fabriksområdet.
Ute i butik nu!
Den färdiga OnceMore-produkten ser ut som vanliga pappersark förpackade i balar. Det är dessa ark som i nästa steg, ute hos tillverkaren löses upp, blir spunna trådar och nya tyger och kläder, förklarar Ellinor.
Jeansföretaget JACK & JONES gjorde det första plagget som var 100% OnceMore. Det var också första gången som varumärket användes.
– Det är en kvittens på det arbete vi lagt ner för att nå ut och kommunicera värdet av produkten. Att det är återvunnet och hållbart. Och samarbetet fortsätter, berättar Åsa.
Det svenska varumärket Lindex, som även har butik i Karlshamn, går ut med en miljon plagg i år som är tillverkade från OnceMore och söker du på OnceMore på Lindex får du upp alla plagg just nu som använder fibrerna. Den senaste samarbetspartnern är Filippa K som i höst kommer ha premiär för en kollektion baserad på Södras unika material.
– Vi är stolta över att vi kan skapa något nytt från det som redan är producerat och haft ett miljöavtryck så att det inte behöver brännas eller gå till deponi. Sen är vi också stolta över att vi kan kroka arm med starka miljömedvetna partners i det arbetet framöver, avslutar Åsa.
Vet du att:
– Vet du att modebranschen står för 10% av de globala koldioxidutsläppen?
– Ett klädesplagg används i snitt 7 gånger.
– Bara i Sverige köper vi närmare 15 kg kläder per person och år. Av dem slängs sedan nästan 8 kg. Det motsvarar ett fullt lastbilsflak varje sekund.
– Det produceras 13 plagg per år och person för varje levande människa på jorden.
(Källa: Ekonomibyrån SVT)
Fler nyheter om Näringsliv
- Näringsliv
Välkommen på Afterwork med Gilla Karlshamn & The Pot! Mingel & härliga möten Plockmat från Italii Livemusik på gula "ber ...
- Näringsliv
Näringslivsenheten bjuder i mitten av oktober än en gång in till en maxad näringslivsvecka där man samlar företagare, entreprenör ...
- Näringsliv
Jesper Carlsson har sedan flytten till Karlshamn för tio år sedan blivit en uppskattad näringslivsprofil i staden. Med bilbransch ...