Wingårdhs hus & hits

w-Wingardh-foto-Jacob-Karström

 

Wingårdhs hus & hits

w-Wingardh-foto-Jacob-Karström

 

Wingårdhs hus & hits

Han är internationellt hyllad arkitekt med över 40 år i branschen, hedersdoktor och programledare i SVT. Gert Wingårdh är just nu aktuell med flera stora projekt i Karlshamn, bl a nya Saltsjöbaden.

– Jag har fått ett positivt intryck av Karlshamn.


Som prisbelönt och internationellt hyllad arkitekt med över 40 år i branschen ligger Gert Wingårdh bakom praktfulla byggnader som till exempel Universeum i Göteborg, Malmö Arena, Emporia Shopping Center och Scandic Victoria Tower. Han är den ende arkitekt som fått det prestigefyllda Kasper Salin-priset fem gånger, senast 2007 för svenska ambassaden i Washington. 1999 utsågs han till hedersdoktor vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och sedan 2014 leder han också det populära programmet Husdrömmar i SVT, numera tillsammans med Anne Lundberg, där de inspirerande människor som förverkligar sina egna husdrömmar.

Foto: Jacob Karström

En byggare, en arkitekt och en entreprenör!

I Karlshamn är Gert Wingårdh högaktuell som arkitekt för Kvarteret Åsikten vid Mieån, nya Saltsjöbaden och en viss världskänd musikproducents sommarhus!

– Jag har fått ett positivt intryck av staden. Karlshamn är en snäll och försiktig stad med fin kontakt med vattnet och med ett mycket vackert torg. Jag har stannat till några gånger och ätit ute på den fantastiska restaurangen Gourmet Grön på piren. Dessutom var jag här och föreläste under Arkitekturveckan förra året.

Gert Wingårdh samarbetar ofta med Karlshamnsföretaget JSB. Han träffade vdn Pether Fredholm i samband med att en saluhall skulle byggas i Malmö när anbuden skulle lämnas in.

– Pether genomförde jobbet exemplariskt. I samma veva samarbetade vi med entreprenören Torsten Kai-Larsen som var vår gemensamme uppdragsgivare i Karlskrona. När vi bestämde oss för att satsa på byggnader i trä kom tanken att det vore bra att slå våra påsar ihop. Så vi köpte in oss i åtta av de projekt som Torsten drev. Sedan dess är vi kompanjoner och har bolaget SBU Framtid tillsammans.

Nu har samarbetet genererat ett koncept för förskolor byggda i trä och JSB och Wingårdhs är nu ett av elva företag som tilldelas ramavtal med SKR (Sveriges kommuner och Regioner) för upphandling av landets förskolor.

– En byggare, en arkitekt och en entreprenör! Det är jätteintressant och väldigt givande att dela erfarenheterna mellan oss, berättar Gert.

Förskoleprojektet Tallen. Foto: Wingårdhs

Tillsammans med JSB och Pether Fredholm har de idén att de vill bygga så mycket som möjligt i trä. Det gäller även lösningar kring isolering där de ofta väljer alternativ som träfiber och cellulosaisolering.

– Det har att göra med att vi bryr om vår koldioxidpåverkan. Med trä kan vi halvera våra CO2-utsläpp om man jämför med betong och stål. Hälften är rätt mycket och därför har vi föreslagit trä som material både till Åsikten och till Saltsjöbaden. Bjälklagen blir lite tjockare och det gör att man förenklar lite även när man ritar husen. Även om tekniken med trä är traditionell är det just i dessa sammanhang med flerfamiljshus rätt outvecklat.

Kvarteret Åsikten

När Karlshamns kommun anordnade en markanvisningstävling för Kvarteret Åsikten intill Mieån lämnade Wingårdhs och JSB in ett förslag som efter sammanvägning utifrån pris, utformning och kvalitet ansågs vara det bästa alternativet.

– Det är byggnader ritade för platsen. Tomten gränsar mot ån som vindlar sig fram. I bakgrunden finns rutnätsstaden. Därför fick gatorna en rakare struktur som blev lite friare längs med ån. När jag var på plats såg jag en hel del magasinsbyggnader i närheten som var ungefär i samma skala som det blir när man har 3-4 lägenheter per plan. Därför bestämde vi oss för att bryta ner det i sex ganska små hus. Det kändes naturligt och passande för platsen och sammanhanget. Husen har en traditionell utformning som plockar upp de färger som vi sett i Karlshamn och byggnaderna runtomkring.

Kvarteret Åsikten. Foto: Wingårdhs

Nya Saltsjöbaden

Sommaren 2020 stod det klart att JSB köpt den gamla nöjesrestaurangen Saltsjöbaden vid Strandpromenaden och man planerade att bygga hyresrätter och en restaurang. Wingårdhs hade fått uppdraget att gestalta husen i den natursköna och kuperade terrängen vackert beläget med utsikt över inre Ortholmen. Ett uppdrag som både Pether Fredholm och Wingårdhs tar sig an med stor försiktighet och respekt.

– Det är en fantastisk tomt och på sluttningen finns fina stenhällar. Vi vill försöka få till det utan att spränga bort för mycket. Vi har en grupp som arbetat mycket med detta den senaste månaden och nu har vi kommit ganska långt. Vi har landat i fyra hus med ett 40-tal lägenheter som är hyresrätter och med en restaurang i botten. Även dessa hus kommer byggas i trä förmodligen med en fjällpanel i fyra olika färger, berättar Gert och fortsätter:
– Vi förstår att den tidigare restaurangen och platsen betytt mycket för många människor. Jag vet att Pether vill inte exploatera för mycket.

Stärnö Sjöstad

Gert har tillsammans med Pether Fredholm även besökt stenbrottet där Stärnö Sjöstads stadsdel planeras. Pether Fredholm berättade i en tidigare intervju att de står i startblocken för den satsningen när det är dags.

– Platsen är allra högsta grad unik men samtidigt måste stenbrottet omskapas och anpassas för att kunna fungera som en stadsdel. Vi har många idéer som tar vara på de speciella förutsättningar som finns men de är så specifika att jag inte kan berätta om dem än. Vi får hålla lite på det, säger han hemlighetsfullt.

Hus & hits!

På frågan vad som kännetecknar ett hus från Wingårdhs berättar Gert att de alltid försöker hitta något nytt som man inte sett förut men att hus i grunden är ganska givna. Golven ska vara jämna och fönstren ska släppa in ljus.

– Det är viktigt att känna in platsen. Finns det något där vi kan förstärka eller förtydliga? Vi försöker lyssna in vår tids trender men vända och vrida så att uttrycket blir vårt eget. Ibland lyckas vi och ibland misslyckas vi. Det är som att skriva musik. Det finns ett antal toner som man kan variera på oändligt många sätt. Sen är det väldigt roligt när det råkar bli en hitlåt!

Apropå hitlåtar så har Wingårdhs ritat Karlshamnsambassadören och musikproducenten Johan ”Shellback” Schusters sommarhus på Björkenabben i Vettekulla. Huvudbyggnaden har stora glaspartier och en liten stomme av stål. Huset i två våningar kommer att vara 140 kvadratmeter stort och delvis stå på pelare.

– Johan är väldigt lätt att ha och göra med. Han vet vad han vill och är en otroligt sympatisk person.

På frågan vilket av alla hus han fått gestalta som han känner mest stolthet för nämner han Universeum i Göteborg.

– Projektet var det första med så starka och tydliga ekologiska förtecken. Men också själva byggnadens syfte med att fånga och skapa människans intresse för naturvetenskap och teknik gör att mycket sammanfaller som jag tycker är viktigt.

Kommer tv-programmet Husdrömmar besöka Karlshamn i framtiden?

– Ja, om vi får kontakt med trevliga människor som gör spännande projekt så kommer vi jättegärna till Karlshamn, avslutar Gert.


Den här intervjun är en del av en serie vi gör med spännande arkitekter som formar det samtida och framtida Karlshamn. I serien ingår även Charlotte Kristensson, FOJAB gällande Mörrums nya skola och Thomas Sandell.

Text: Anna Deutgen

Fler nyheter om

  • Nu fylls piren!

    Uppdaterad artikel! Ett år kvar till invigning av Östra Pirens nya etapp och nu 60 procent av lokalerna uthyrda. Och fler hyresgäs ...

  • Per & Niklas: Stärnö har en otrolig potential!

    - Havet är den största attraktionskraften men hela området är spännande. Där finns stora naturvärden, en militär och industriell h ...

  • Magdalena: Stärnö sätter Karlshamn på kartan

    - Första intrycket när jag besökte Stärnö stenbrott var: Wow, här skulle man vilja bo! Det är en mäktig och spektakulär plats med ...