Nya Stationsstaden

stationsom3

 

Nya Stationsstaden

stationsom3

 

Nya Stationsstaden

Här kommer det att hända grejer de kommande åren! I ett perfekt pendlarläge vid resecentrum växer en ny, attraktiv och hållbar stadsdel fram. Nu ska Karlshamns kommun detaljplanera den första etappen av utbyggnaden.

När järnvägens godshantering flyttar till Stillerydsområdet öppnas möjligheterna upp här i stationsområdet. Här skapas en helt ny stadsdel som knyter ihop stadskärnan med Prästslätten och områdena i norr.

Söder om dagens järnvägsspår ska nya kvarter med bostäder, arbetsplatser och service växa fram, från Stationsvägen i söder till Regeringsgatan i norr. Perfekt läge för den som exempelvis pendlar eller reser mycket! I Nya Stationsstaden bor man inte bara nära stadens samlade utbud av kultur, arbete, utbildning och service – närheten till resecentrum öppnar upp för hela regionen, och längre än så. Samtidigt har man natur och hav på gångavstånd. Här är det nära till det bästa av flera världar!

Stadsdelen är tänkt att byggas ut i flera etapper inom en tidsperiod på 5-15 år från byggstart. Planen är att stadsdelen ska innehålla mellan 300 och 550 bostäder. Området är närmare 10 hektar stort och berör sju olika fastigheter. Nu närmast handlar det om att ta fram en detaljplan för den första etappen; ett område med bostäder och verksamhet.

Fojab arkitekter har tagit fram ett underlag för etapp 1 av detaljplaneringen. Underlaget kallas stadsutvecklingsprogram och det har tagits fram i samråd med Trafikverket och Blekingetrafiken, eftersom stationen kommer att ha en central roll som kommunikationsnod i området även i framtiden.

Senaste nytt:
211019: Nya stationsstadens andra detaljplansprojekt kan komma ut på samråd innan årsskiftet. Den nya etableringen kommer att innehålla både tre-och femvåningshus. (BLT)
210930: Det privata fastighetsföretaget Hermanssonbolagen tar klivet in i Nya Stationsstaden. Vd Fredrik Hermansson är nöjd över att få vara med och utveckla stadsdelen. Han räknar med att bygga ett hundratal hyreslägenheter inom fem år. (BLT)
Projekt: Nya Stationsstaden
Omfattning:  500 bostäder
Plats: Stationsområdet
Läs mer: Länk till Karlshamns kommun
Kontakt: Jeanette Conradsson, Karlshamns kommun
Visionsillustrationer från FOJAB för hela Stationsområdet

Här samlar vi artiklar gällande stationsområdet löpande.

Fler nyheter om

  • Stärnö Sjöstad

    Stärnö Sjöstad är namnet på en planerad ny stadsdel i det före detta stenbrottet precis vid havet i Karlshamn. Stadsdelen ligger e ...

  • Nya Saltsjöbaden

    Lokala JSB Construction AB har köpt det natursköna och anrika området Saltsjöbaden i Karlshamn. Ett 40-tal hyreslägenheter med pub ...

  • Kvarteret Åsikten

    Sex nya flerfamiljshus i trä ska växa fram vid Mieån i Karlshamn. De rödfärgade husen kommer att uppföras i trä och harmoniera med ...